fredag 24. september 2010

Brukererfaringer med Panasonic Lumix DMC-FT2

En relativt hyggelig aktivitet å holde på med når jeg er ute i kajakken og på tur er å fotografere.

Jeg har derfor hatt vanntette kamera siden de kom på markedet for ca 5år siden. Her noen bilder fra snorkling i Rødehavet tatt med mitt gamle Pentax Wpi:

Pentaxen tar kanskje ikke verdens beste kvalitetsbilder, men godt nok for bilder til familiealbumet, både over og under vann. Det har også sjedd en god del på vanntettkamerasiden i løpet av 5 år.

I vår skulle jeg derfor kjøpe ett nytt og oppgradert vanntettkamera for kajakkbruk, og kjøpte "testvinneren" Panasonic Lumix DMC-FT2 etter sedvanlig grundige analyser av konkurrentene. Leste side opp og side ned om kameraet og snakket med personer som har forgjengeren Panasonic Lumix DMC-FT1 - alt vel.

Mitt nye vanntette "superkamera" holdt 4 måneders bruk før det fikk "byllepest" dvs massivt angrep av galvanisk korrusjon.

Selv synes jeg at 4 måneders levetid - riktignok brukt ofte og vedlikeholdt iht brukerveiledning - er lite for ett slikt kamera som er fremstilt i reklamen som ett "tøffing" kamera - "best i test".

Må nok si at jeg er overrasket over den dårlige kvaliteten på kameraet. Mitt 5 år gamle vantette Pentax Wpi ser nytt ut og har aldri hatt slike problemer. Tilsvarende for olympus Mju 790.

Har nå funnet ut at flere er i samme situasjon selv om de aller fleste opplever kun irringen - på mitt kondenserte kameraet også. Det er flere teorier omkring irringen se her.
her
og her.

Særlig kommentaren til Ola Oskarsson 04 augusti 2009 at 5:50 virker særlig relevant:
Hallå! Jag jobbar med undervattensteknik. Det ser ut som om kameran har en anslutning mellan huset och minuspolen på batteriet. Mät och prova. Det går bara att åtgärda om man kapar den förbindelsen. Be om ett kopplingsschema så kan du se. Om det är kopplat så är det bara ständig sötvattenssköljning som gäller annars försvinner kameran på några veckor. Nybörjarfel av Panasonic.

Også på dette forumet diskuteres div. lignende problemer med Lumixen.

Her er bilder av mitt kamera:

Er heller ikke fornøyd med Fotovideo AS og Panasonic sin håndering knyttet til reklamsasjonen. Jeg har blitt nødt til å kontakte forbrukermyndighetene og Panasonic forsøkte å "lure meg" med å vise til en avgjørelse til fordel for Panasonic i Forbrukertvistutvalget som gjaldt ett ikke-vanntett kamera! De holder ikke egne frister for reklamasjonsbehandlingen, og svarer ikke på spørsmål om når jeg får tilbakelevert det ødelagte kameraet. Synes en slik håndtering blir lett komisk.

Se også den mer utfyllende diskusjon rundt dette kameraet og vanntettkamera til kajakkbruk.

Det virker som garantistrategien fra Panasonic og forhandlerne er å skylde på kjøperen av kameraet, og viser til den omfattende ansvarsfraskrivelsen de har i bruksanvisningen.

Min konklusjon er klar: Styr unna dette kameraet selv om det tar brukbare bilder dersom du skal bruke det til aktivt friluftsbruk, som feks kajakkbruk.

Vil anbefale alle som vurderer å kjøpe dette kameraet om å lese bruksanvisningen grundig før kjøpet.

Min tabbe var at jeg leste bruksanvisningen etter at jeg kjøpte kameraet, og fulgte veiledning nøye. Har derfor aldri tidligere skyllet og vasket ett vanntettkamera så nøye som i dette tilfelle- alt etter veiledningen. Det viste seg heller ikke tilstrekkelig.

Kommer nok ikke til å bruke mer penger hos FotoVideo AS med tanke på den dårlige garantioppfølgningen. Det blir nok ett nytt Pentax W 90.

For orden skyld så kjenner jeg flere som ikke har slike problemer med Ft-1/2.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar