mandag 5. september 2011

Exped Orion Extrem - telt til kajakkbruk

Ett godt telt er viktig for å ha en flott padleopplevelse. Særlig når været ikke er optimalt, og tørrdrakt er ideel campbekledning er kravene til teltet økende. I fjor hadde jeg litt over 30 teltdøgn, året rundt i all salgs vær. Stort sett alle overnattingsdøgn forgikk i padlesammenheng, kun noen få døgn på fottur i fjellet.
Siste tilskudd til teltporteføljen er Exped Orion Extrem som jeg har studert og vurdert siden 2006/7. På den tiden brukte jeg firesesongers teltet Helsport Alpha Mayo med stormmatter, og var ett tidlig hybridtelt med både kuppel og fjelltelt. Teltet er ikke ulikt Hilleberg Saitaris som ser ut som en noe forstørret kopi av AM.

Jeg elsket komforten og plassen i Helsport AM med ett meget romslig fortelt og flott innertelt. Brukte teltet i litt over 10 år med hard bruk, før teltet begynt å lekke utover det akseptable. Teltet sto fjellstøtt i fra storm på snaufjellet, minus 35 eller til sommerbruk og 30 pluss. Når det var varmt var myggnettingåpningen i forteltet og inngang nr. to fin for å få gjennomtrekk. Teltet var sammenpakket meget stort og var veldig tungt å bære i ryggsekk, derfor var pulk om vinteren et must med dette teltet.

I forkant av en ukes forttur i Sarek i 2006 ble det oppgraderte Stetind, Helsport Ringestind 2, innkjøpt. 1,7 kilo, hyperenkel montering/demontering (en stang) og plass for to gode venner har dette teltet blitt med på mange padleturer.

Dette er ett tresesongstelt og har en svakhet for kombinasjonen kraftig vestlandsregn og vind over frisk bris. Det eneste teltet som jeg med jevne mellomrom vokner opp med teltduken klistret rundt hode som en badehette, og teltet tar da desverre inn endel vann. Teltet er imidlertid ypperlig dersom lav vekt og volum er ønskelig, og været ikke er særlig utfordrene.

Når værmeldingen er dårlig så blir firesesongteltet Hilleberg Saivo ett naturlig førstevalg. Ett ypperlig hardværs telt med mye plass. Tåler storm og regn uten problemer og på grunn av 4 stenger så er det relativt rolig i hard vind. Med innerteltet demontert kan tre-fire personer ha det relativt hyggelig mat og samlingsplass. Med noen telys blir det riktig koselig.

Ulempen er åpenbar - teltet er tungt og tar mye plass, og det tar relativt lang tid for å montere og demontering. I tillegg er det mye kroker og liner som kan gjøre monteringen, særlig i mørke og når det blåser, til en komplisert affære.
Jeg foretok derfor, ett for meg å være ett sjeldent impulskjøp av Exped Orion Extrem hos Amfbi  , da jeg skulle skaffe meg ett Exped SynMat 7 M UL. Teltet kostet 4199,- kroner inkl. mva. Sammenlignet med Saivo til 10500,- må vel dette betegnes som ett rimelig telt, ca rundt Helsports prisnivå. Jeg har god erfaring med liggeunderlagene til Exped, og dersom Orion innfrir på en slik måte kan dette bli ett hyggelig bekjentskap.


Kjempeservice hos Amfibi og teltet kom etter noen dager. Guttene kunne ikke vente med å slå det opp og etter å ha ryddet stuegulvet ble teltet slått opp og testsovet. Mitt umiddelbare inntrykk var litt ambivalent.

Teltet er enormt - fantastisk volum og høyde i teltet. Fullstendig selvstående, men må selvsagt plugges og barduneres før det er klart for vestlandsværet. Jeg tror imdilertid at firesesongersstempelet ikke er helt reelt, og virker noe optimistisk. Jeg vet hvilket telt jeg skulle tatt med på vintersnaufjellet, men kanskje jeg blir positivt overrasket når jeg får litt brukererfaring med teltet.

Imidlertid skal teltet få kjøre seg i friskt Vestlandsvær, så egenskaper i friskt vær skal absolutt testes inngående. Mange fikse detaljer som virker kanskje litt overdrevet type fargekoder på pluggfester og nummerering av stanggjennomføringskanalene, som forøvrig virket meget trange og som jeg tror kan bli ett potensielt problem - særlig på vinterfjellet med hansker på jfr. kommentar om firesesongers der jeg mener at ett vintertelt bør kunne reises med hansker på. I følge Exped er teltet konstruert med sikte på å reises med hansker på. Spørsmålet er om dette er i overenstemmelse med praksis.

Teltstang/pluggposen var forbildelig med en rikholdig tilbehør og repsettpose. Supert! Her har andre produsenter noe å lære. Tilsvarende for den sidematede teltposen med en enorm åpning. Denne er litt uvant og overbeviser ikke umiddelbart, men kanskje det er en tilvenningssak.
Innerteltet ser ut til å ha tilstrekkelig avstand til ytterduken og teltet har mange skikkelig gode bardunfester - bra!  De faste bardunposene har jeg forventninger til - barduntauvaser er kjedelig, og har en tendens til å slå til på ugunstige tidspunkt. Alle barduner er av de supre Dynamaa linene, som også VKV bruker. Exped sine kommer med refleks, noe som kan være praktisk i mørke. Flere nøkkeldetaljer er også laget i selvlysende materiale. De gule pluggfestene skal være vendt vekk fra vinden, og de svarte skal stå opp mot vinden.


Teltet har som seg hør og bør to flotte innganger med stort fortelt til bagasje. På samme måte som mine øvrige telt er det ikke myggnetting i ytterteltet, men innerteltet har store mygg og knottsikker meshnett. Det siste er ekstremt viktig på Vestlandet og andre stede som har knott. Innerteltet har to store meshkledde lommer. Det følger med tørkeloft.

Teltet kan kanskje være noe kort dersom en er over 190 cm. Jeg syntes lengden var akkuratt passe for mine 184 cm, men iom at en ligger i rettning mot ytterduk, i motsettning til i Hillebergteltet der en ligger i rettning de små forteltene, noe som etter min mening er en bedre løsning særlig ved sterk vind i kombinasjon regn. Har lite tro på teltpluggene, og kommer nok til å bruke pegsene til Hilleberg som er solide og enkle å ta opp, også med hansker på.


Telt til kajakkbruk er ofte teltets volum nedpakket vesentlig. Angitt størrelse er 16*42 cm. Teltet passet, uten stenger, helt ypperlig ned i front av bakre luke i NDK Romanyen. Teltstangposen kan ligge langs senkekjølboksen i sammen med stolsettet til Exped Downmat 9 DLX.Guttene var meget fornøyd med teltet etter første natten på stuegulvet. Førsteinntrykket er godt og jeg har positive forventninger, og gleder meg til å sanke erfaring med dette teltet i friskt Vestlandsvær i løpet av høst og vinter. Kommer tilbake til teltet med en brukertest når erfaring er sanket.

Oppdatert tekst pr 01. august 2012: Har nå fått testet teltet under ulike forhold. Særlig på ASKR 2012 fikk teltet en skikkelig prøve. Plasserte teltet meget vindutsatt under ca 20 ms med kast over 30 ms. og MYE sammenhengende regn (mellom 10- 20 mm).


Flere telt blåste avgårde- ett blåste på havet og sank. Selv om ytterteltet slår inn til innerteltet er det absolutt ingen vannintrengning inn i innerteltet. Ingen stenger er knukket, men noe bøyd (ikke problem ifht funksjon). Det er imidlertid viktig å slå teltet opp som anvist.

Alltid de to korte stengene mot vindrettning med de svarte linene - de gule på lesiden, og godt med stramme barduner og stein på pluggene. Er overrasket over hvor bra teltpluggene står. De burde imidlertid utstyres med en liten taustump slik at de er lettere å få opp etter bruk.

Konklusjonen er med andre ord at teltet fungerer kjempebra, også i røffe forhold. Er fornøyd, og sett i forhold til prisen er teltet ett meget godt kjøp. Anbefales!

7 kommentarer:

 1. Hei! Håper du er fornøyd! Jeg har gått til anskaffelse av samme sort, og håper at det svarer til forventningene.. Hvordan har det fungert i regn?

  SvarSlett
 2. Hei igjen Hjonne,
  Så langt kjempefornøyd med komforten i teltet. Mange smarte løsninger. Det fungerer greit i sterk vind når det barduneres skikkelig. Har desverre ikke fått testet teltet i skikkelig vestlandsvær dvs sterk vind og skikkelig regnvær, men det regnet den har fått sålangt har gått greit.

  SvarSlett
 3. Hei
  Takk for brukererfaring av Orion. Er dette 2 eller 3 persons teltet? Er det ett annet telt du ville ha anbefalt for omtrent samme bruksområde? MVH Knut Iversen

  SvarSlett
 4. Hei, min erfaring er fra orion Extreme 2 personers telt. Fortsatt veldig fornøyd med teltet. Alternative telt for samme bruk ville vært Hilleberg Staika eller Allak. Hilsen Kjell

  SvarSlett
 5. Hei,
  Har expedteltet ditt "striper" i teltduken som er av lysere farge?

  SvarSlett
  Svar
  1. Altså brettekanter som har lagd "striper" i duken.

   Slett
  2. Hei Regine, Jeg skal sjekke på neste tur om to uker, men såvidt jeg husker er det slike striper som du nevner. Muligens at de kommer når telet ligger lagret. Jeg er lar teltet ligge i pakkposen når det er tørket skikkelig. Teltet skal stappes inn i pakkposen, ikke brettes før det legges inn. Jeg bretter teltet sånn noenlunde, før jeg stapper teltet inn i pakkpose, og så lar jeg pakkposen være åpen og ustrammet, samt at jeg ikke lar noe ligge å klemme på teltposen. Skal teltet oppbevares over ca 6 måneder uten bruk, ville jeg hatt teltet i en større ventilerende pakkpose eller hengt det opp.

   Slett