lørdag 9. august 2014

Bergans Wiglo 4 LT

Har under lenger tid undersøkt markedet for ett skikkelig basecamp telt som også lar seg transportere i en kajakk, uten at så mye annet utstyr må være igjenn hjemme. Jeg hadde i fjor 50 teltdøgn hovedsaklig med Exped Orion Extreme noe som gjør at jeg er relativt kresen ifht teltfunksjoner.

Valget falt på Bergans Wiglo 4 LT som er en kombinasjon av Lavo og fjelltelt. Den store versjonen 6-10 vant Norsk designpris. Wiglo 4LT (firemannsversjonen) er en mindre og lettere versjon av 6-10 manns Wiglo. Bergans er kjent for å lage godt turutstyr, så dersom teltene holder samme nivå kan dette bli ett hyggelig bekjentskap.

Wiglo har Lavoens klassiske midtstang samt 3 like lange letstenger gir stabilitet og høyde i teltet på sidene slik at teltets 5,5 kvm store flate blir anvendbar. Teltposen med alt innhold veier rett over 6 kg samt passer inn i fremluken på min VKV Seagull Elite.

Det må understrekes at jeg ikke har tidligere erfaringer med Bergans telt, men så langt virker teltet til å holde en kvalitet rett under Helsport og Hilleberg. Teltet kommer i fargene Grønn og Rødt. Har hørt at snegler elsker rødt telt og jeg liker at teltet glir mest mulig inn i terrenget så da ble det nok ett grønt telt.

Innhold i teltposen fra Bergans:


Som en ser er posen veldig bra. Stor og god til å få inn alt utstyret. Fin glidelås. Strammeremmer for komprimering og gode bærehåndtak. Skulle ikke forundre meg om baggen kan brukes som dagstursekk - altid greit dersom turutstyret kan brukes til mer enn en funksjon.
Alle glidelåser er fra YKK - noe som er bra. Videre er alle glidelåser på teltet forsynt med selvlysende knotter, også teltbagen slik at en finner frem i mørke.

Såvidt jeg kan se er bardunene dynamaaliner med refleks - noe som er ett kvalitetstegn. I praktisk bruk er de svarte linene vanskelige å se, særlig for unger som springer rundt utenfor kan for bli klippet ned av bardunene. De burde kanskje vært gule av farge evt med bardunpose ala Expedteltene da de hadde vært mer synlig. OK poser for oppbevaring av stenger og plugger. Holder ikke samme nivå som Expeds stangpose som inneholder ett komplett repsett for teltet.
Var veldig skeptisk til teltpluggene som virket noe "billige" men de var OK i bruk ved enklt underlag. Har egentlig planer om å bruke Hillebergs pegs som er veldig solide og enkle å ta opp på grunn av tauet som er festet på hver plugg.

 Stengene er ikke DAC stenger, men virker greie og solide.
Komplett telt med alt utstyr. Innertelt innrullet i teltduken. Merk at endel leverandører selger teltet UTEN innertelt. Teltet er enormt uten innertelt og har stormmatter slik at det er tett og godt uten innertelt, men jeg opplever komforten som betydelig bedre med innertelt. Innerteltet kan kjøpes separat og koster ca 16-1700 NOK i tillegg til teltet.

I bruk - design, funksjoner og kvalitet

Teltet har tre store åpninger som kan rulles opp under de stre støttestengene. En kan også  rulle til side innerteltets duk.

Da blir teltet kjempeluftig skygge som er herlig å søke tilflukt i dersom solen skulle bli for intensiv. I tillegg har teltet myggnetting i taket både i ytterteltet og innerteltet. Utluftinger er fantastisk god - har ikke sett bedre enn dette. Dette til tross for at ventil nede mangler.Den ene åpningen er en slags hovedåpning og er kjempestor.

I tillegg har teltet fortelt i alle åpningene som er ypperlig for å oppbevare mye utstyr. Teltet har stormmatter, noe som vel for de fleste er overkill, men samtidig kjekt å ha. Innvendig høyde er ca 130 og oppover til ca 150cm. Bergangs oppgir målene 400x345x160cm. Uansett gir innerteltet en enorm romfølelse for en som er vant med 2-3 mannstelt.

Turens minste deltaker på 6 uker nyter teltets bekvemmeligheter:-)

Teltet er vedlig enklet å sette opp. Først skyves de tre lange stengene inn i kanalene og festes på den ene siden. Kanalgangene er veldig trange og burde vært noe videre for enklere innsetting og uttak. Når de tre sidestengene er satt opp kan midtstangen monteres i teltet. Innerteltets bunnduk er forsterket der midtstangen skal plaseres. Deretter plugges teltet og baruner strammes.

Innerteltet har gjennomsiktige store gode lommer i teltets sider - veldig bra! Innerteltet er gult - noe som helt klart er min favoritt. Gir en hyggelig romatmosfære. Det er mange fester til tørkeliner og jeg skal forsøke å feste Expeds tørkeloft på disse som som gjør tørking enklere enn med liner.

Det er god plass til 4 personer i teltet (5,5 kvm soveplass) og vil en ha ypperlig innekomfort i teltet kan en bruke fleece teppe eller lignende under liggeunderlaget. Teltet blir da også ett hyggelig oppholdsrom.

Min opplevelse er at teltet holder meget god kvalitet. Har imidlertid ikke erfaring fra litt mer krevende bruk enda.

Økonomi

Jeg kjøpte mitt telt hos XXLs nettbutikk for 3990,- med innertelt, noe jeg opplever en kuppris for ett slikt telt. Normalpris er 6000,- noe som jeg nok syner også er en meget god pris og ville ikke nølt med å betalt det heller dersom prisnivået ikke var så lavt som det er.  Utrolig mye telt for pengene sammenlignet med andre teltprodusenter.

Foreløpig konklusjon

Mine to netter så langt har abslutt gitt mersmak! Har følelsen av å være "hjemme" i dette teltet, selv om jeg er vant med betydelig mindre telt. Teltet virker til å ha supere funksjoner og gjennomtenkte detaljer. Da gjenstår det å se hva teltet duger til i vind og regnfullt Vestlandsvær. Tror nok at det går bra, men jeg kommer tilbake med erfaringsbasert kunnskap om teltet når erfaringene er sanket.

Har du som leser erfaringer med teltet eller andre basecamp/familietelt rundt 6 kg/4 manns er det OK å legge igjen en kommentar.

7 kommentarer:

 1. Hei, flott blogg du har.
  Vil du anbefale Wiglo teltet nå etter du har fått endel erfaringer med det? Hvordan er det iforhold til mye vind og regn?

  SvarSlett
 2. Hei, flott blogg du har.
  Vil du anbefale Wiglo teltet nå etter du har fått endel erfaringer med det? Hvordan er det iforhold til mye vind og regn?

  SvarSlett
 3. Hei, og takk for hyggelig tilbakemelding. Må desverre innrømme at det i 2015 kun har blitt finværsturer med wigloteltet. Vestlandsvær med kulig og pøsregn fikk det ikke testet seg på. Mitt genrelle inntrykk er at teltet er solid og jeg blir litt overrasket dersom det ikke skulle tåle endel vind og mye regn. Har hørt at teltet tåler begge deler men har desverre ikke førstehånds erfaring. Kommer tilbake når jeg har mer og melde om teltets egenskaper i mer krevende omgivelser. Hilsen Kjell

  SvarSlett
 4. Hei! Jeg har også Wiglo LT4 og har stort sett gode erfaringer med teltet. Jeg kjøpte det i 2014 og har brukt det i øsende regnvær og sterk vind i Børgefjell. Det stod prøven med glans. Jeg følte for å legge tett i tett med stein på stormmattene og på pluggene til bardunene. Veggene ble heller ikke særlig mye 'bøyd inn' av vinden, og jeg ble ikke plaget med at ytter- og innertelt kom borti hverandre. Det skal sies at jeg klaget på ytterteltet etter min første korte tur da det tok inn vann etter relativt kort tid. Jeg fikk tilsendt ferdigfrankert 'pose' fra Bergans for retur av ytterteltet - de svarte med å sende meg komplett (!) telt i retur, noe jeg hadde mottatt innen én uke. Meget god kundeservice.

  Ved langvarig nedbør opplever jeg uansett at det trekker litt vann igjennom i hjørnene på ytterteltet + at det kommer igjennom på hempene der hvor man fester ytterteltet når det rulles opp. Vannet fra disse hempene havner utenfor innerteltet og er sånn sett ikke et stort problem...men det drypper jevnlig fra disse når det kommer nedbør over tid. Veggene på innerteltet har holdt dråpene fra hjørnene ute også - så langt.

  SvarSlett
 5. Hei Jan Arve, og takk for nyttige opplysninger om teltets egenskaper i regnvær og vind. Teltet er relativt volumiøst og høy noe som gjør at vind og regn får ett visst spillerom. Stormmattene vil som du skriver hjelpe til å stabilisere teltet under slike forhold. Jeg tenker mer på teltet som ett godt kompromiss mellom høyde, god plass (volum i teltet) og gode luftemuligheter, enn som ett uværstelt, selv om noe vær burde det tåle, slik du skriver. Kjekt å høre at Bergans leverer god service. Jeg har enda ikke trengt å bruke den men kan det er jo alltid greit at teltet er levert av en seriøs leverandør som kan og vil levere service ved behov. Uansett, ha en flott tursesong 2016!

  SvarSlett
 6. Ole Ivar Jørgensen7. april 2017 kl. 02:29

  Teltet er også VELDIG bra om vinteren. Hvis man er 3 eller flere. Men husk å sintre, og lage kuldegrop!

  SvarSlett
 7. Hei Ole Ivar, takk for tilleggsopplysningen. Jeg er dessverre lite ute om vinteren så flott at det kommer innspill på dette. Tipper at stormmattene kan være gunstig for vintertur.

  SvarSlett