Mitt Panasonic DMC-FT2 holdt i ca 1 år før det døde hen. Nå er tredje forsøket på å lage ett vanntettkamera her - FT3. Har nå hatt det en ca 3 uker, men først litt om forgjengeren FT2.
"Tøffing"kameraet som i selve konstruksjonen var ett pinglekamera, men for sporadisk og lett friluftsbruk er det ett greit kamera. For ca 30 teltdøgn og noen tusen kilometer med kajakk i saltvann var det ikke konstruert for.
Jeg har hatt vanntettkamera siden de kom rundt 2004/2005 og mitt Pentax Wpi fra 2005 er fortsatt som nytt, og har måttet fungere som reservekamera når FT2 sporadisk var nede for telling, og jeg kickstartet det jevnlig med CRC "verktøy på boks". Olympus mju 790 fungerer, og ser fortsatt ut som da det var nytt, til tross for mye bruk.
I reklamen skulle FT2 kunne brukes under vann, men det "tillitsvekkende" aluminiumshuset tålte ikke saltvann, naturligvis. Aluminium, stål og saltvann er ikke en holdbar undervannskonstruksjon fordi dette genererer galvanisk korrosjon og lager små huller i aluminiumen. Det visste jeg ikke når jeg køpte kameraet, men erfarte dette etter en måneds bruk. Etterhvert ble menyhjulet også satt ut av spill og tildels levde sitt eget liv, noe som medførte at under videoinnspilling så kuttet den ut på egenhånd og skiftet over til sportsmodus osv.
Det viste seg at mange kjøpere hadde lignende problemer, spesielt med galvanisk korrosjon. Noen har fått reparert dette på Panasonics regning, andre ikke. Det virker som om den nordiske Panasonic importøren favoriserer svenske brukere, muligens fordi de holder til i Sverige.
Reklamasjonshåndteringen til Panasonic virker som ett lotteri. Panasonic har en bruksanvisning laget for at garantien ikke skal gjelde, så en kan egentlig glemme å reklamere på kameraet dersom noe oppstår knyttet til vantettheten, da de har mange og detaljerte ansvarsfraskrivelser.
Det som faktisk var sympatisk med FT2 var at det hadde god optikk slik at bildene og videoene ble jevnt over bra.
Jeg er derfor spent på hvordan FT3, som er tredje genereasjon vanntettkamera fra Panasonic skal gjøre det, særlig over tid med røff kajakkbruk - naturligvis i saltvann.
Selv om den svenske Panasonic importøren avviste alt ansvar for korrosjon på kamerahuset, så har da tredje versjonen fornuftig nok nå fått plastikkdeksel, noe de foregående modellene åpenbart skulle hatt. Med denne endringede innrømmer Panasonic helt tydelig og klart at aluminium ikke var en holdbar konstruksjon, noe den svenske importøren ser fullstendig bort fra. Dessuten er plast billigere i produksjonen, noe som har gjort FT3 både bedre og billigere.
Dette poenget har ikke skrivebordstesterne hos Lyd og bilde fått med seg, da de kommer med følgende utsagn:
"Nå har vi kommet til FT3, som til forskjell fra forgjengerne dessverre ikke har metallhus og derfor ikke føles like tillitsvekkende".
FT3 med plastikkhus er nettopp "Den stor forbedringen" dersom kameraet skal brukes utenfor skrivebordet. Et FT3 med aluminiumhus hadde naturligvis vært fullstendig uaktuelt, da det ikke tåler mitt bruk i kajakken. Aluminium og saltvann er ikke en god kombinasjon, plast og salt, ja det er bedre. Plasten i Pentaxet er like bra i dag som for 5-6 år siden. Absolutt ingen tegn til slitasje. Med plasthus er problemstillingen saltvann og korrosjon forhåpentligvis ett tilbakelagt stadie.
FT3 har også fjernet det problematiske menyhjulet som hadde to store svakheter. Det ene var korrosjonsproblematikken, samt at det funksjonsmessig var nødvendig å betjene hjulet med to hender. I en kajakk vil en erfaringsmessig ofte ha en stor fordel dersom kameraet kan betjenes fullt ut med en hånd, noe en nå kan med FT3
Dessuten har FT3 videoknappen ved siden av utløserknappen på toppen av kameraet, noe som er en lur løsning. Løsningen på FT1 og 2 var bak på kamerahuset, noe som også gjorde det vanskelig å betjene med en hånd. Dersom Panasonic på FT4 også kan heve knappene for av/på og video litt opp, og gjøre alle knappene på toppen ruglete slik nye modeller av Pentax har, så blir kameraet lettere å betjene i litt stressede situasjoner i kajakken.
FT3 har også en luke mindre enn FT2, noe som reduserer faren for vanninntrengning. Bra!
Optikken er såvidt jeg vet den samme, og FT3 tar etter mine vurderinger meget bra bilder jevnt over. Som alle vanntette kamera er dråper på linsen en utfordring og har herpet mer enn ett bilde. Linsebeskyttelser er som kjent både og, pest eller kolera. Jeg er tross alt fornøyd med at FT3 ikke har linsebeskyttelse. Heldigvis kan jeg bruke de samme batteriene i FT3 som jeg har til FT2. En kan som kjent ikke bruke uorginale batterier i Lumixen. Jeg har da 3 batterier til sammen, og de kan trenges da kameraet sluker strøm.
Oppsumert er FT3 ett stort steg fremover for Panasonic sammenlignet med FT2. Det virker nå som noen hos Panasonic faktisk har brukt innsiden av hodet når de har designet FT3 - det er bra.
Garantien er fortsatt en vits, så de har litt å gå på også fremover, men kanskje vil garantien begynne å virke når vi kjøpere har bekostet alle nybegynnerfeilene til Panasonic og disse er ett tilbakelagt stadie, muligens FT5 eller 6?
Det skal uansett bli spennende å sjekke status etter ca 6 måneders bruk.
Oppdatert pr. 01. august 2012: Ft-3 virker fortsatt betydelig bedre enn forgjengeren Ft-2. Har hatt noen feilmeldinger på batteriet - utover det alt greit. Virker som Ft-3 holder det den lover - er veldig fornøyd med kameraet!
Har köpt en jag med gillar den mycket,bra bilder./BL
SvarSlettVår Ft-3 har inte börjat gå sönder (ännu) men det kommer nog. Men så länge den håller tätt blir bildresultatet riktigt bra tycker jag.
SvarSlettFT-6 kanske håller flera år :)
Helt enig med dere mht at bildekvaliteten er meget bra. Det er også ett positivt tegn at Panasonic helt tydelig er villig til å gjøre endel grep for å få opp holdbarheten på kamereaet. 1 års problematisk bruk på FT2 var etter min mening for dårlig, og har som sagt tro på at Ft3 holder litt lenger. Blir holdbareheten på en ca 3 år så begynner det vel å bli akseptabelt? Men det er kanskje som eriksjos sier først på FT6, selv om jeg håper det blir FT3;)
SvarSlettSatt å funderte på om jeg skulle velgte FT2 eller FT3, og etter ha lest denne er min avgjørelse klar, det blir FT3...
SvarSlettTakk!
Bare hyggelig å dele erfaringer. Kommer som sagt tilbake med ytterliger innspill når kameraet har vært i bruk en periode. Kan allerede nå konstatere at bildekvaliteten jevnt over er meget bra, og at IA funksjonen fungerer overraskende godt. Håper du blir fornøyd med ditt nye vanntettkamera!
SvarSlettGodt nytt år!
SvarSlett...og då hamna denne artikkelen inn på Instapaper under katalogen "Muleg kjøp". Dette er den einaste fornuftige testen eg har kome over på vasstette kompaktkamera. Godt jobba!
Bjarte Ryland
Stord
Takk for det! Har nå Ft 5 og det funker veldig bra!
SvarSlett