tirsdag 31. juli 2012

Arctic Sea Kayak Race 2012

Da ble det en ny runde med ASKR.
Veldig ulik de andre jeg har deltatt på - på flere måter. Vi fikk for det første mye vær. Det har vi forsåvidt hatt tidligere år, men dette været var av episk format. Opp mot 20 ms og over 30 ms i vindkastene, kombinert med mye regn. Det la selvsagt føringer på padlingen.

Vi overnattet første natten på en liten holme nord for Langøy. På holmen var den en ilsk vær, som var bortom å brisket seg før den tok eksil på nordøstsien der den stanget i ett berg hele kvelden. Nydelig sommvær om kvelden og frem til teltene var pakket om morgenen. Altid luksus å pakke ned ett tørt telt. Turen gikk i rolig tempo over Børøyfjorden til Øksnes kirke på Skogsøya.
Etter litt rulling på vågen padlet jeg og fire andre padlere ned til Nyksund. Underveis ble vinden stadig sterkere. Det var ikke hvilken som helst vind, men direkte motvind for å komme tilbake til leirstede på Nordsandvika på Skogsøya. Vi ankom Ekspedisjonen Matsted i balaklava og full tørrdraktsutrustning. Vi ble meget godt mottatt av ett nyskjerrig vertskap. Etter litt oppstørking og en voksen porsjon med middag startet vi på den harde motvindspadlingen. Bølgene gikk med hvite skumtopper inne i selve vågen og folkene sto i vinduet og vinket oss avgårde.
Selve overfarten gikk kjempefint. VKVen er outstanding i tøff motvindspadling og etter besluttsom padling var vi tilbake med de andre. Utpå kvelden økte vinden og det kom kastevinder ned fra fjellene som omkranset stranden.
På morgenkvisten var partyteltet delt i to - det spjæret av en teltplugg som gikk som ett prosjektil gjennom teltduken. De jeg tok en tur gjennom teltleiren hørte jeg flere teltstenger som knakk i vindskast som gikk opp i 30 ms. To telt løsnet fullstendig og blåste avgårde. Ett fikk vi tak i, men ett landet på havet og sank. Jeg reddet også en kajakk som holdt på å fly avgårde i sammen med flere andre kajakker.
Det ble besluttet å evakuere med hjelp av Kystvakten. Alt av bagasje og kajakker ble plassert ombord i Kystvaktskipet. Ombord fikk vi tørket gjennomvåte padleklær. Kokken hadde disket opp med varm fiskesuppe!
Vi ble fraktet direkte til Skipnes der jeg ønsket å teste teltet mer. Det var meldt vindøkning til 20 ms og mye regn. Jeg fant derfor den vanlige plassen som også er meget vindutsatt. Det ble lite søvn pga kraftig vind og mye regn, men teltet var tørt og ingen stenger ble knukket.
Ut over dette fikk vi tatt en liten runder med å leke litt i bølger.
Foto: Martin

Ble veldig overrasket over hvor bra VKV Eliten var på bølgelek - helt rå.
Det er virkelig en allsidig kajakk.

På fredag ble det padlet maraton rundt Skogsøya, før avsluttningsfesten og padlingen tilbake til Skjellfjorden.
Som alltid er det alle de hyggelige padlerene som deltar som gjør samlingen. I tillegg er det en meget erfaren og kompetent ASKR organisajon som sørger for at det hele er meget sikkert og hyggelig!

1 kommentar:

  1. At det går an å få så til de grader full pakke. :) Utrolig stilig det bilde av deg. Flott rapport fra arrangementet, gjør jo at det blir enda mer ergelig å ha gått glipp av det, men det er jo flott! Da blir det flere neste år!

    SvarSlett