onsdag 18. desember 2013

VKV Anita K2 1973 modell


Etter flere år uten å ha vann under kjølen var det klart for test tur av min 40 år gamle VKV Anita K2. Testturen foregikk i nydelige forhold i midten av oktober.


Kajakken er designet på midten av 1930 tallet og er opp gjennom årene fått små og store oppgaderinger. Den største oppgraderingen er vel overgangen fra tre (mahogny) til glassfiber på 70 tallet, og siste tilskudd er nå i karbon.


Jeg har i mange år padlet en glassfiber Anita K2. I sommer var det den kajakken jeg padlet lengst med. Den lengste dagsettappen var på 47 km. Mitt nye karbonsete var imidlertid i hardeste laget, men mulig at jeg er for godt vant med de relativt myke glassfibersetene i NDK/VKVene.


Den "nye" glassfiberversjonen som kom i 2006 har vanntette skott med trykksikring, to store og garantert vanntette luker, veldig gode pedaler og den oppgaderte sitsen som for alle VKVer kan justeres i lengderettning for trimming av kajakken.


Kajakken har dobbelkommando, men jeg foretrekker å ha styringen fra bakre brønn. Dette skyldes vel i hovedsak at jeg benytter kajakken mest til padling med ungene. Bildet som illustrer sitsinnfestningen (over og under) er av min karbon Elite på ca 19 kg, som jeg faktisk må berømme fartsegenskapene på flattvann. I en runde rundt Usken i høst på nesten 18 km hold jeg en snittfart på nøyaktig 9 km/t, ikke verst av en renodlet havkajakk som er betydelig raskere i bølger.




Glassfiberversjonen veier noe over 30 kg, i motsetning til tre kajakken som veier noe under 30 kg. Kajakken er en meget kompetent langturkajakk eller til padling med en uøvet kajakkpadler eller padling med barn.

Noen bilder av glassfiberverjonen:


Min 1973 modell er nesten i perfekt stand, og laget i en kvalitet som en vanskelig finner i kajakkverden forøvrig - må selvsagt skryte litt av VKV her når en ser hvor mye dårlige løsninger og kvalitet en finner hos andre merker.


Så og si ripefri og alle wire, ror og tresitser fungerer 100%.


Underliggende ror og uten skott gjør kajakken lettmanuvrert og lett å håndtere. Det var relativt uvant å padle med de relativt store og noe tunge orginale VKV årene, men de ga en veldig fin og stabil manuvrerbarhet med godt grep i vannet.


Tre Anitaen styres med styrepinne fra fremre brønn.

Det ble en veldig flott førstegangspadling av en, må en kunne si, historisk kajakk. Flott at noen kajakkprodusenter klarer å ivareta godt håndtverk i Norden.


9 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hei Rolf, ja er veldig heldig som kan kosepadle med denne kajakken:-)

      Slett
  2. Vad kul det är att bygga kajaker som kunder uppskattar så mycket även om jag själv inte var mer än 4år då denna kajak byggdes. Tack för den fina reklamen!

    Hoppas ni får många fina paddelstunder tillsammans med Anita. Jag paddlar ju gärna själv denna underbara kajak. Både K1, K2 och som du vet vår K3.

    Mvh Kåre

    SvarSlett
  3. Takk for det Kåre! Den padlegleden VKV kajakkene har gitt meg kan ikke sammenfattes i noen blogginnlegg. Det er jeg som skal takke! Vi heier på dere. Hilsen Kjell

    SvarSlett
  4. Hej
    Jeg har en Anita K2 i glasfiber. Men uden skot. Men det har jeg planer om at sætte i selv.
    Er opvokset i turkajakker men ror mest havkajak (britiske) i dag. VKV kan vel kaldes en god repræsentant for de originale europæiske kajakker, der tog udgangspunkt i bådebygning frem for i eskimo-kajakker som de britiske gør.
    Styring med kropskontakt kontra med ror.

    Men selvom jeg er vant til turkajakker og enkelte kapkajakker, kan førstestabiliteten i Anitaen godt overraske mig lidt i starten af hver tur. For hvordan kan en så stor skude være så urolig. Men anden-stabiliteten er heldigvis god.
    Flot side. Norge er skønt at padle i. Har prøvet Sørlandet og Trondhjem - Kristiansund

    SvarSlett
  5. Hei Erik, mange VKV kjennere anser "lukeløs" A2 for å være en estetisk perle:-) Jeg kan være enig i estetikken men liker sikkerheten i A2 med skott. Takk for alle fine kommentarer om siden og om padling i Norge. Vil på det sterkeste anbefale at du tar kajakken med å besøker de mer nordlige deler av Norge som Helgelandskysten, Lofoten m.m. En veldig enkel og flott inngang er ASKR i juli i Vestrålen - der kan du også leie kajak. Hilsen Kjell

    SvarSlett
  6. Hyggelig å lese dette. Er selv eier til en VKV-100 i mahogni. Ser på den av å til også om vinteren for å bli glad. Et ekte smykke. !! Tips: Det går å kjøpe en-mans Anita i tre i dag som er gjord i Vietnam. Jeg har en slik å er svert fornøyd.

    /Erney

    SvarSlett
  7. Takk for hyggelig tilbakemelding! Lucky you: VKV 100 er en skikkelig klassiker. Får egentlig mer og mer sansen for tre som materiale til kajakker:-)

    SvarSlett
  8. Jeg har lenge sett etter en VKV K 2 av den Typen du har. Kan du vurdere å selge den ? erney.mattsson@gmail.com

    SvarSlett