tirsdag 18. mars 2014

En eksplosiv padleturVinden har løyet slik at det var mulig å ta en times kosepadling på oljeblank fjord. Det har vært sjeldent de siste månedene.

I sist uke var jeg delvis i Nord-Norge når det flotte vårværet var her, og for å si det sånn- det var ikke flott vær i Nord-Norge - men det var i allefall friskt!

Når jeg kom tilbake fra Nord-Norge hadde det noe overraskende dukket opp en militær basecamp i nabolaget, og tørrdraktskledde dykkere sprenger miner og står i. Litt spenning i nabolaget med detonering av gamle torpedoer. Torpedoene er fra andre verdenskrig og veier flere hundre kilo fraktes over fjorden og sprenges i badebukten som vi brukte ivrig i fjor.

Var derfor litt skeptisk å ta en padletur i ettermiddag, midt i sprengningsaktiviteten, men fjorden og det milde vårværet lokket. På vei langs fjorden nordover traff jeg tre Tjelder som gikk og inspiserte nervøst ett skjær- ett sikkert vårtegn. Når jeg var nesten over så jeg forsvarets dykkerbåt lå klar til "sprengning". Kjente pulsen steg noen hakk, men holdt kursen og forberedte meg på ett høyt smell noen hundre meter sørøstover.

Dette var absolutt ikke tidspunktet for eskimoruller dersom en ønsket å beholde hørsel og helse. Husket med gru tilbake til fiskerne i Sør-Libanon rundt 1990 som fisket med dynamitt. Passet godt på at de ikke var i nærheten når jeg snorklet. I forkant av detonasjonen hørte jeg at kajakken nærmest avga små vibrasjonslyder, før trykket og lyden kom over vannflaten. Vannsøylen gikk kanskje 150 meter opp i luften. Padlet slik at jeg unngikk den kraftige røyken etter detonasjonen.

Se video fra arbeidet:

http://www.nrk.no/rogaland/video-av-torpedo-som-sprenges-1.11606136

Etter ca 15 minutter padlet jeg over detonasjonsstedet og kjente svak svovellukt. Det var samlet seg endel måker som hadde etegilde på småfisk og annet sjøsnadder.

Jeg pådlet rolig hjemmover over fjorden og speidet forgjeves etter sprengt torsk til middag.


2 kommentarer:

  1. Har tenkt litt på dette med sprengingsarbeid eg også. Eg er nok omtrent like lenge under vatn, som over no for tida. Og her i området rundt der eg trenar, er det mykje arbeid med sjøtomtar og kaianlegg... Lurar litt på kor langt trykkbølgjene går. Går vel betre i vatn enn luft også.. Jaja..

    SvarSlett
  2. Ser at du til og med har begynt å padle kajakken med bunnen opp:-) Ja en skal nok være noe forsiktig med å henge opp ned i umiddelbar nærhet til eksplosjoner under vann. Den jeg var i nærheten av i går er sjeldent stor - flere hundre kilo med eksplosiver. Når det gjelder mer ordinær sprengningsaktivitet så er nok risikoen betydelig mindre. Hvor stor vet jeg ikke, men ville nok anvende ett føre-var prisipp og være litt på vakt ifht slikt arbeide når en vil rulle eller ligge med hodet under vann en periode. Kanskje du må ta spregning med på rulle-HMSen din - under miljø:-)

    SvarSlett