onsdag 19. november 2014

Padling på Grønland


2012 var ett travelt år både padlemessig og ellers. Min utrolig flotte tur til Grønland falt litt mellom flere stoler og jeg har rett og slett ikke laget ett innlegg om turen.
Grønland er alle padleres ursted og kajakkparadis. Det er her urkajakken kommer fra, og kajakkteknikkenes fødeplass. Nansens kryssing av Grønland og ufrivillige overvintring ga oss mye innsikt i urfolkets levevis og kajakkteknikker i boken "Eskimoliv". To av kajakkene finnes i dag på Frammuseet. Uansett, så lå det en viss lengsel i det å kunne padle på historisk grunn - rent kajakkfaglig.

I tillegg til det rent kajakk og padlemessige gjenoppdaget jeg også mye norrøn historie. Padleruten gikk i den såkalte Østbygd og vi padlet innom mange plasser der jærbuen Eirik Raude etablerte sine samfunn på slutten av 900 tallet, og som var basen for fremstøtene mot Nord-Amerika.

Vi var innom Herjolfsnes og en rekke andre "norrøne" bosetninger, der hustuftene står den dag i dag. Selv om vi hadde 10 dager med vindstille og sol og i det hele tatt ett fantasisk vær, var det enda varmere og grønnere på Eirik Raudes tid. Rett og slett ett magisk landskap å padle kajakk i.

Jeg reiste sammen med en vennegjeng og vi kjøpte en Guidet tur fra Northern Exposure. Kyrre og Dorte ordnet det meste - gode kajakker, eneboertelt, mat og transport og guiding. Helt topp. Selv om jeg liker og ordne det meste selv på padleturer, gikk det greit å la de styre det meste. Vi padlet North Shore Atlantic kajaker i plast - greie turbåter med god plass til utstyr.

Vi slepte kajakkene over en landtunge på noen hundre meter så det var greit at det var plast. Vi hadde med egen åre, noe som er veldig bra. Jeg satt meget godt de få kilometerne vi padlet hver dag - ca 30 km per dag, noen mindre. Korte dagsetapper og lavt tempo var kanskje det som var negativt ved en organisert tur.  Jeg var dessuten i relativt god form, synes jeg selv, så da var dette ett irritasjonspunkt.


Vi fikk fin sør-østlig vind da vi krysset Kjetilsfjorden som går 75 kilometer inn i landet, og mye fin medsjø. Dag to var vi kommet nesten til Herjolfsnes og før middagen ble det å forsøke fiskestangen. Vi fikk mye fisk. Fin Ishavsrøye som det tok ca 20 minutter å fiske. Rikeslig til middag for 6 personer. Riktignok var fisken ikke like bitevillig over alt.

Er man på kajakktur så må man ta regelmssige sjøbad. Har ikke prøvd lavere sjøtemperatur enn dette. 2-3 grader kanskje. Selv om jeg var vant med sjøtempraturen i Vestrålen var det varmt i forhold til sjøtemperaturen på Grønland. Anbefales allikevel, men greit at det var varmt på land. Vi fant også en naturlig bakevje til en elv med smeltevann som holdt god temperatur - så det ble flere bad på turen.

Er man på Grønland må det eskimorulles, selv om faren for skallekrymp er tilstede.
 Whisky on the Rocks i Åpen Bar.
Utrolig store Kreklingbær over alt. De var sprengfulle av saft som formelig eksploderte i munnen. Nydelig. Ett veldig populært bær på Grønland.
Etter noen kilometer med barfotvandring på Grønland er fotsålen godt impregnert med Kreklingsaft. Det tok mer enn en dusj for å få fargen bort.

Har laget en film som gir noen inntrykk fra turen:

En kajakktur på Grønland anbefales alle kajakkinteresserte.

3 kommentarer:

  1. (y) Flott innlegg, herlige bilder!

    SvarSlett
  2. Dette er draumen! Fine bilete og sikkert ei oppleving for livet! ;-)

    SvarSlett
  3. Takker, jo dette var det som kan kalles en drømmetur!

    SvarSlett