onsdag 11. august 2010

Arctic Sea Kayak Race 2010

Arctic Sea Kayak Race forkortet til ASKR er en årlig møteplass for havpadlerer i Vestrålen, Norge. Arrangementet som har vært arrangert 20 ganger siden oppstarten var som sedvanlig gjennomført med sin erfarne stab på en utmerket måte.
Både sikkerhet og padleglede ble godt ivaretatt. I år ble langrambelet gjennomført i sin tidligere form, med start på Rekøya. Først overnatting var på Valnes, noe som var ett godt valg, da en slipper "sumpen" på rekøya. Dessuten var tørken bedre på valneset iom at vind og sol tar bedre her, og ikke minst fordi klegg og mygg var fraværende, noe en ikke kan si om Rekøya. Over 50 deltakere på langrambelet fikk sol og medvind ut fjorden. Turen ble meget enkel, sågar med tilløp til herlig surf.

Ringstad fikk vi fylt opp kroppsdepoet med mat. Grillmat sto på menyen - enkelt og greit. Etter en ukes padling på Åland med mager kost, kjente jeg suget etter å fylle "depoene". Jeg kunne såvidt ta meg tilbake i kajakken som lå og fløt på flytebryggen.

Vi nærmest "drev" avgårde til nordsiden av Gaukværøya for å etabler camp. Gaukværøya var et av de største fiskeværene i Vesterålen, men øya ble fraflyttet i begynnelsen av 1950-tallet. husene ble demontert og flyttet. I dag står kun hustoftene igjen, og en finner spor av vei, brygger og annen infrastruktur.

Dagen etter lå havet speilblankt og vi padlet rundt øya til Litløya, for så å krysse over i rettning Skårvågen for lunsj.
Jeg og noen andre fikk utforsket kystlinjen langs øyene og langs kysten opp til Åsand. Normalt må en holde avstand til disse klippene langs Åsandfjorden, men i år kunne en nyte tilværelsen og padle noen cm fra land og "nye" klippelandskap åpnet seg. Til og med to huler som en kunne padle inn i, og som en kunne snu kajakken, i ble flotte høydepunkter på turen. En slik padling ga ett nytt perspektiv på området.
Åsand lå som vanlig innbydende og vakker. Høydepunktet på Åsand i tilleg til vakker natur og kjekke padledeltakere er friluftsbastuen som krever litt innsats fra deltakerne, men blir desto bedre når den er klar. Oluf er bastuoppmann og primus motor.

Dagen etter gikk turen videre til Hovden, nok et fantastisk sted i Vesterålen. Førstedel av ferden ble for noen utfordrende da det på toppen av dønningene kom noe bølger på en ca 70-80 cm. Det var imidlertid ikke enkelt å få sørf på disse, men når de nærmet seg land bygget de seg noe opp og en kunne få en fin tur med noen av bølgene. Imidlertid var det noen i selskapet som synes bølgene var tøffe, og det ble bading, kameratredning og opplukking - uten noen form for dramatikk. I ettertid ble bølgene både en og to meter.... Som vanlig vanskelig å måle bølgehøyde sittende i kajakken.
Som vanlig de siste årene ankommer langrambelet Skipnes i plogform, så også i år. Skipnes er basecamp fra Onsdagsettermiddag til lørdags formiddag da en padlet tilbake til Sandset. Vi rakk en tur til Tinden og jeg fikk meg en fin barfottur fra Tinden til Skipnes med ett godt sjøbad i etterkant. Vannet var som vanlig friskt i år, såpass at en fikk en god nummen følelse på huden.

ASKR anbefales til alle som er glad i sosial havpadling og friluftliv i rått vakker natur.

Flere bilder fra ASKR 2010.
Flere blogger med flotte turbeskrivelser fra årets padlehappening se: Padlemias blogg og Görans blogg.

2 kommentarer:

  1. Fantastisk flott innlegg, veldig bra. Nydelige bilder.

    SvarSlett
  2. Takk for flotte ord, men den er lite i forhold til din supre turbeskrivelse! Laget en link til bloggen din.
    Hilsen Kjell

    SvarSlett