fredag 6. august 2010

Skärgårdshavet


Skärgårdshavet - en perle for padling! Nordens mest solrike område og et mylder av øyer. En kontinurelig skjærgård fra fastlandsfinland til Ålands hav. En treffer utrolig nok sjeldent andre padlere her, men nå kan en leie kajakk i Nagu hos Nagu Kajakk, slik at en vil nok etterhvert treffe andre padlere her.
Skärgårdshavet omfattar egentlige Skärgårdshavet(8300 km2) og den skjærgård som
hører till landskapet Åland (6785 km2). Skärgårdshavet omfattar ca 13000 øyer som er større en 1 mål. Landskapet domineres av øyer med klipper, steiner og sva, der de fleste er noen mål store. De største bebodde øyene er knyttet sammen med gratis bilferjer og de mindre trafikeres med passasjerbåter. Utover dette kan båttaksi benyttes. Alle forbindelsesbåtene har plass til kajakker og frakter disse ofte gratis.

Skärgårdshavets middeldyp er 23 m men på noen områder fins det dyp på over 100 m. Landhøyningen er på 3-4 mm per år, noe som er en betydelig landheving. Vintertid er ytterskärgården isdekt i medeltal 50-70 døgn, mens de vikene som er nærmere fastlandet dekkes av is over 100 dygn. I år var isen så tykk i følge vår fastboende nabo at en kunne kjøre bil til de yttre øyene. Han hadde kjørt ut hele 5 ganger.

Åland og Skärgårdshavets befolkning har fått sin befolkning under forhistorisk tid gjennom imigration fra Sverige, og er derfor også i dag hovedsaklig svenskspåklig. På 12-1300 tallet økte befolkningen i skärgårdshavet og var på høyden rundt 1900 tallet med over 50000 innbyggere. I dag ca 15000, der de fleste bor i tettsteder og der befolkningen på de ytterste øyene dør ut, og skiftes ut med sommergjester.

Tradisjonelt har folk levd i selvhusholdninger med jakt og fangst av sel og sjøfugl/egg, og etterhvert levd av eksport av fisk. Fiske er sesongartet og nå etableres det endel fiskeoppdrett.


Jeg har padlet mye rundt i området Börstö - Nötö - Jurmo dvs i kjerneområdet til Skärgårdshavets nationalpark som er rik på planter, fugle og dyre liv. I fjor under kryssingen fra Sverige til finland padlet vi gjennom Skärgårdshavet fra Jurmo til Pargas. Flere andre padleselebriteter som Jim Danielsson, Magnus Fisher og vår egen Mogens har også passert gjennom området på sine ekspedisjoner i Norden.

I år var en paddlekollega på besøk noen dager. Han fraktet sin VKV Anita K1 på forbindelsesbåten fra Kirjais til Lökholmen der jeg møtte han og vi padlet til øyen sammen.
Anita er en klassiker fra 30 tallet som er meget lettdrevet og utrolig sjøsterk båt av meget høy kvalitet som vanlig fra VKV. Vi fikk noen fine turer i nærområdet, som han kjenner godt iom at han har seilt en god del i området, samt disponerer en laksefiskebåt som betegnende nok heter "Laxen" og ble bygd på 1950 tallet, som han har vært til Shetland og Norge med.

I år var det usedvanlig flott vær på øyen. Lite vind, noe som er uvanlig da vinden tar godt såpass langt ute i ytterskjærgården. Normalt ligger vinden på en 7-14 sekm, noe som gir kjekke padleforhold. I år var vindstyrken betydelig lavere og tildels uten vind noe som er fasinerende i et såpass eksponert område. Temperaturen lå på mellom 24-30 grader og en 18-20 grader i sjøen. Noen få regnbyger på natten ellers opphold og tørt. Med andre ord en utrolig flott sommer!

Aktuell sommer og padlelektyre fra Skärgårdshavet er Tove Janssons "Pappaen og havet" og "Sommerboka".

Flere bilder fra Skärgårdshavet.

3 kommentarer:

 1. Dette så ut som et spennende område, noteres i bakhodet her. ;) Mange flotte bilder også, en virkelig fin turrapport, dette. Fristende, rett og slett. :D

  SvarSlett
 2. Fine bilder og interessant lesning! Jeg og kjæresten hadde oss noen nydelige dager med padling på Åland i sommer :) Kjempeområde!
  Hilsen Torbjørn

  SvarSlett
 3. Kjempeflotte bilete og flott turskildring, Kjell!

  SvarSlett