tirsdag 8. februar 2011

I kajakk rundt Åland

Oppildnet av suksessturen i 2009 fra Svensk fastland over Ålands hav til Finsk fastland, via Ecerö, Mariehamn, Foglö, Kökar, Finske Utö, Jurmo i Skärgårdshavet også kalt Åbolands skjærgård til Åbo (Turku) ville noen av oss ta en ”nedpadling” rundt Åland denne gangen.

Rute Käppelskär (sv) til Åbo (fi) som ble padlet fra Søndag til Lørdag, juli 2009.

Åland (finsk; Ahvenanmaa) er en øygruppe og et selvstyrt, demilitarisert landskap som tilhører Finland. Åland kom under finsk styre under svenske protester gjennom en avgjørelse i Folkeforbundet, forgjengeren til FN, i 1921, noen år etter Finland erklærte seg selvstendig den 6 desember 1917.
Øygruppen, som ligger i fortsettelsen av Skärgårdshavet (Egentliga Finland), ligger i Østersjøen, mellom Finland og Sverige, og består av over 6 500 øyer, hvorav den største kalles Åland eller Fasta Åland.
Åland er svenskspråklig og har 27 153 innbyggere (2007), noe som gir kun 2 innbyggere per kvadratkilometer (tilsvarende ratio i N er 13). Hovedstaden heter Mariehamn. 89% av Ålands areale består av sjø og vann. Åland har et vidtrekkende indre selvstyre og eget flagg (blått, rødt og gult).
For oss padlere er Åland ett padleparadis – en svær skjærgård som gir beskyttet padling og som det er lett å finne fine teltplasser iom det er få hytter og bebyggelse. Det er også få småbåter i området.
Vår padletur i 2009 fra Sverige til Finland som for egen del ble på ca 365 km, som gir ett snitt på 52 km per padledag. Selv med en gruppe på 8 sterke langturpadlere var dagsettapper på over 50 km i overkant. Hadde været vært slik som det vi fikk i sommer hadde dette ikke vært mulig. Erfarne langturpadlere regner ca 40 km som maksimal daglig padledistanse med en sterk padlegruppe. Vi ble enige om at årets tur skulle holdes under 35 kilometer til dagen.

Vi startet på Kärringsund camping mandag formiddag og satte kursen nordover gjennom trengesund der vi padlet noen kilometer med en hyggelig finsk medpadler som hadde hytte i nærområdet. Vi padlet til øyen Finbo og lunsjet. Der så vi den første Havørnen bare noen meter fra oss med ett begeistret svensk par hakk i hel. Det viste seg at bestanden av Havørn er nå så stor at de er mer vanlig enn gråspurv, slik at det etter hvert ikke var noen ”happening” at ørnen viste seg – men uansett ett flott skue.
Etter ett bad og lunsj i solsteken fortsatte vi nordover gjennom trange sund mellom småøyene som lå drysset utover. Det kan lønne seg å ha gode kart og godt med øvelse i navigering i kajakken – en må følge med hele tiden for å vite hvor en er. Jeg har relativt godt med navigasjonserfaring fra padling på Skärgårdshavet/Helgelandskysten, og det kommer godt med i ett slikt område!
Når vi padler opp mellom Dånö og Langö skimtet vi først en, så to kajakkpadlere ett godt stykke oppe i sundet. Etter en halvtime hadde vi padlet disse igjen og jeg oppdaget at padlerne var to som jeg hadde hatt på grunnkurs hav i Stavanger Kajakklubb i 2008! De hadde tatt fly til Stockholm og båt til Åland der de leide alt utstyret. De skulle padle en uke på Åland. Det er utrolig hvor en treffer padlere fra klubben! Forrige gang traff vi ett klubbmedlem på Lovund av alle plasser. Vi slo av en lang prat før vi fortsatte til campen for natten.
Vi fant noen utrolig flotte nordvendte sva, som vi ikke klarte å motstå selv om det lå utsatt til dersom det blåste opp. Dette ble turen flotteste camp med nydelig kveldssol, og knallvarm rød granittsva.

Dagen etter var solig men vinden hadde dreid til noraust en ca 10 sekm dvs fantastisk medsjøpadling. Vi næremest drev til Havsvidden der vi tok en dobbel espresso macchiato på takterrassen, samtidig som hotellets økonomisjef brifet oss om flotte teltplasser i nærheten.
Jeg kunne tenke meg en tur utom til stormskjæret som Stormskär Maja holdt til i tv serien. Tv serien som ble spilt inn i 1976 bygger på romaner av Anni Blomqvist, og handler om realistisk menneskeskjebner i den harde skjærgården på midten av 1800-talet.
Vi setter kursen og får en kjempemorsom medsjøpadling over lange fjordstykker og selv om kajakkene er fullastede surfer de villig av gårde i høy fart. Vi tar bad og middagspause på Björkö etter noen timer med flott padling. På slutten av pausen kommer en gruppe padlere fra Sandösund Camping som vi snakket lenge med. På Sandøsund camping kan en leie kvalitetsutstyr til padletur, enten på egenhånd eller med guide og er et glimrende utgangspunkt for flotte turer i den ålandske skjærgården.


"A room with a wiew"

Den tredje dagen vil vi på butikken, og padler til Vårdö i heftig motvind. Vi treffer to andre padlere som har mer enn nok med å håndtere forholdene, samt en gruppe med 6-7 padlere som hadde søkt tilflykt i en bukt i le fra vinden og bølgene.

Vi lander i Båthusviken der vi tar beina fatt og går langs landevegen opp mot butikken som er noen kilometer fra bryggen. Vi har ikke gått mange meter før en norskregistrert bil stopper og spør om vi er fra Norge? Hvilket ikke er helt unaturlig iom at jeg har en t-shirt med ”Stavanger Kajakklubb” med store hvite bokstaver på ryggen. Vi får skyss til butikken, og tilbake til kajakkene av en pratesalig nordmann som tilbringer hele somrene på Åland iom at han har kone fra Åland, og landsted på Vårdö. Det er strenge restriksjoner på kjøp av fast eiendom på Åland.
Matlogistikken er enkel på Åland. Det er hyppig med butikker og ofte er det en liten matbutikk på campingplasser. Norsk bankkort kan som oftest brukes med kode og valutaen er Euro, som ellers i Finland. I butikken kan jeg anbefale Valio (tilv. Norske Tine) sin ferdig blåbærsuppe (med sukker!!) i 1 literskartonger som står i melkedisken, og økologisk blåbæryougurt i 0,7 l kartonger. Ålands limpa eller Svartbrød med mye smør og ålandsost – mmmm…. Det tradisjonelle finske rugbrød anbefales også - næringsrikt og holdbart i flere uker. Vannet kan drikkes rett fra springen med mindre det er spesifikke advarsler.
Vel tilbake ved kajakkene spiser vi lunsj og padler videre i motvind og relativt store brytende bølger som gjør padlingen til en våt affære. Bølgene på deler av Åland er preget av at det er relativt grunt. Det medfører at bølgene blir unaturlig høye og tette, men i 24 graders vann og 25 grader i luften er det stort sett bare behagelig med litt bølgesprut. Det blir mye motvindpadling tilbake til Mariehamn og turen må tilpasses i forhold til vindretning og styrke.

Vi slår oss til på campingen nær sentrum av Mariehamn der jeg treffer to andre padlere fra Stavanger KK som hadde padlet i området rundt Sottunga.

Etter badstua rusler til byen for en matbit på en lokal restaurant. På vei dit passerer vi forbi Lagtinget. Åland ledes av et folkevalgt lagting (før 1993 kalt «landsting») med 30 representanter, og en landskapsregjering (før 2004 kalt «landskapsstyrelse») med syv medlemmer. Regjeringssjefen kalles på svensk lantråd. Den finske stats ansvarsområder skjøttes av Statens embetsverk på Åland. Embetsverket ledes av Ålands landshøvding som utnevnes av Finlands president. Åland består også av et lokaldemokrati bestående av 16 kommuner og har egne bilskilter (med ålandsk flagg) og egen landskode (AX), samt eget domene .ax.

Det sies at ”farene” for padlere på Åland begrenser seg til flått og hoggorm - som det på visse områder finnes rikelig av. Det er derfor å anbefale å vaksineres seg mot den flåttbårne TBC eller kummlingsyke, og ha med seg ormetabeletter i førstehjelpsskrinet dersom en blir bitt.

På disse to årene vi har vært i området observerte jeg kun en flått som krøp på armen min mens jeg padlet. Ofte så vandrer flåtten rundt på kroppen en god stund før de biter seg fast. Ett gammelt indianertriks tilsier hyppige sjøbad for eksempel morgen, lunsj og kveld gjør at eventuell flått skylles av før de biter seg fast. Vi så to flotte ormer – en vakker svart giftfri snok svømmende i vannet sør for Sommarö, og en hoggorm under lunsj ved Nötö i Skärgårdshavet. Når jeg forlater kajakken bruker jeg alltid cockpittrekk – normalt for å holde den tørr for nattlig nedbør, men på Åland for å unngå å ha hoggis i cockpit midtfjords…..
Vanntemperaturen var på behagelige 24 grader denne uken i juli og luftstemperatur var rundt 25-30 grader, noe som ikke er uvanlig på høysommeren i Nordens mest solsikre område. Det anbefales derfor å dekke seg til på grunn av lange og solrike dager, samt jevn tilførsel av vann. Jeg har laget en caps som har tøystykke i nakken, samt en tøybit som en kan sette over munnen for å beskytte leppene (padleburka). Av erfaring er det ikke mye hjelp i solkrem på leppene da de etter 2-3 dager lett sprekker opp og/eller blir brendt. Padler også konsekvent med lange ermer (lifa syntetisk) for å unngå forbrenning.

Vil helt klart anbefale Åland som padledestinasjon for de som vil ha litt skikkelig kortbuksepadling!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar