fredag 25. februar 2011

Søppel skaper trøbbel for havet


Søppel på strendene er desverre ett vanlig syn når en ferdes langs Vestlandskysten. Problemet er at søppelet ikke forsvinner av seg selv. Søppelet fordamper vanligsvis ikke. Som eksempel - Engangsbleie har en nedbrytningstid i havet på 400-500 år. Hvor mange år tar det før en PET flaske forsvinner?

Tenk på alt plastskrotet som kastes over bord fra skip og fra land, og som ikke brytes ned i det hele tatt. Søppelet må manuelt destrueres. Her er må bevistheten økes, straffene økes og håndhevelsen intensiveres, og søppelet må samles inn

På Kvitsøy plukket vi på klubbtur engang 6 store søppelsekker med plastskrot på en liten strand vendt mot havet. Vi fikk problemer med å frakte sekkene over til søppelinsamlingen og en padler veltet med en stor og høy sekk på dekk. Selvsagt til alles begeistring. Løsningen var å ringe han som forsyner oss med bålved for oppluking av søppel med båt.


En annen løsning kan være å avtale med kommunen eller friluftsrådet at de henter sekkene med innsamlet søppel. Og selvsagt - når en er på tur skal alt tas med tilbake. Ser desverre noen padlekollegaer med lav bevisthet på dette, så her er det ett arbeide for klubber og kursholdere til å prente inn at alt avfall skal tilbake.

Les her om søppel i sjøen.

Her kan alle padlere og klubber være kreative mht innsamling. Det er utvilsomt en jobb å gjøre for alle padlere og friluftsfolk som liker å ferdes i tilnærmet uberørt natur!

2 kommentarer:

  1. Flott at fler begynner å bry seg om marint søppel. Har selv arrangert rydding av en strand i mitt nærområde, og har planer om fler. Ta kontakt med kommunen din, og spørr hvordan de håndterer herreløst avfall, og si at dere vil rydde en strand. Tips miljøvernlederen om artikkelen du har lenket til, og fortell at Hold Norge Rent har planer om å henge seg på den internasjonale strandryddedagen 25. september. Se info på deres nettsider.

    SvarSlett
  2. Padlere er en glimrende ressurs i forhold til å vite hvor det ligger søppelansamlinger i fjæra, og er ofte også engasjerte nok til å ta et ryddetak.

    SvarSlett