mandag 22. august 2011

Lysefjorden rundt

Da var det nok en gang klart for padling på Lysefjorden. I år delte vi gruppen i to, der en gruppe padlet fra kajakklageret i Stavanger til Lysebotn og tilbake til Stavanger, og den andre den vanlige turen som starter i Trodalsvågen til Lysebotn, og tar ferje ut fjorden.
Jeg har de siste ukene padlet hhv. NDK Romany og Valley Club litt over 300 kilometer, og VKVen hadde tørket opp i kajakklageret etter den siste turen den hadde hatt med oan. Det var en fornøyelse å sette seg til rette i godsetet til VKVen selv om den var blytung, med en svær pressenning og 25 liter med vedkubber i lasterommet. En stor pressenning er obligatiorisk på høsttur i Lysefjorden, og da er god lastekapasitet ett must.
Til tross for at kajakkene fløt tungt hadde vi god fart og surfet inn i Dørvigå litt før kl 18 dvs litt over 4 timer på litt over 30 kilometer. Maksfart på strekket var 14 kilometer i timen på Northshore Calypso (målt på GPSen) og VKVen noe høyere.

Etterhvert kom den andre gruppen fra Trodalsvågen som var forsinket av at noen turdeltakere var blitt påkjørt i bilen på vei til startstedet. Med knotthatten på kom teltene opp før bekmørket ankom og snart var det høy aktivitet med grilling og matstell. Etter middag ble det en flott fredagskveld med kosedrøs og veskepåfyll frem til i ett - halvtotiden om natten. Da var månen kommet opp og lyste opp nordveggen og det var stjerneklar høsthimmel.

Om morningen var det fortsatt ikke bruk for presenning selv om det gikk en og anne liten byge, var det ikke verre enn at knotten var på plass og vi fikk innta en god frokost uten regn. Vi startet kl 11 og padlet rett over fjorden til "Fantahålå" som er en severdighet langs fjorden. Deretter padlet vi i rolig tempo langs loddrette granittvegger under Preikestolen inn til Sognesand. Da var det tradisjonelle regnværet på plass, og vi inntok lunsj på venteværelse på Sognesand, som var betydelig oppgradert siden turen for 2 år siden der vi også inntok lunsj på samme sted.

Etter lunsj var vi en gruppe som ville padle til Lysebotn samme ettermiddag. Når vi satte oss i kajakken skinte solen og vi fikk en flott ettermiddag og kveld.


Vi padlet innom Håehelleren  for å etablere leir og tømte kajakkene før vi padlet videre mot Lysebotn. Da det var aktivitet på Geitaneset stoppet vi opp. Falskjermshopperne dalte mot steinklippene på neset.

Vi padlet i godt tempo ut fra Lysebotn og hadde en snittfart på 8,5 kmt på strekket fra bunn og ut til Håhelleren. Vi fikk en solrik og flott kveld og vi fikk tid til litt rulling og bading før middag. Det er få plasser det blir like mørkt som i Lysefjorden og det ble nok en flott stjernehimmel der vi så flere sattelitter og stjerneskudd.

Jeg våknet i 7 tiden av at det regnet friskt på teltduken. Det er få lyder som er mer koselig enn dette, og jeg lå å nøt i varm sovepose lyden av regn som smatret på duken frem til i 8 tiden da jeg dro på tørrdrakten for å spise frokost før de andre dro inn for å ta ferjen. Jeg bruker altid å ha med Ursuit MPS på tur da den er så liten og kjekk å ha under gitte forhold. Presseningen var imidlertid oppe og ga godt ly for regnet. Kl 9 var de fleste på vannet for å padle siste bit inn til Lysebotn og vi var to igjen. Vi plukket ned pressenning og fikk akkurat litt opphold i regnet for å pakke kajakkene kjapt.



Vi var klar til padling kl 1010, og satte avgårde utover i fjorden. Vi holdt oss midtfjords for å få mest mulig dytt av vinden som kom som fallvinder ned fra Nordvest veggen og unngå fejen som var på vei til Flørli. Fallvindene generert av svak sørlig bris rundt 7 ms ble til rundt 10 ms fra nordøst på fjorden med hissige bølgetopper og kraftige vindråser. Bølgene var ett sted mellom 0,5 til 1 meter noe som ga ypperlige padleforhold. Vi hadde hatt et flott bål på kvelden slik at jeg ikke hadde flere vedkubber i kajakken, og det ble litt lettere å få til skikkelig surf.

Den første halvannen time holdt jeg en snittfart på rundt 12 kilometer i timer, og det med flere pauser i padlingen. Det var den kjekkeste padlingen jeg har gjort noen gang. VKVen var virkelig i sitt rette element. Det finnes ikke en mer morsom og effektiv kajakk under slike forhold. Jeg hadde mange bølger der jeg kunne sette meg godt til rette med ett lavt støttetak og bare styre kajakken med ror og kanting, og kajakken fosset fremmover i høy fart nesten uten padling. To seilbåter som vi startet nesten likt med var distanser med mange kilometer. Best ever!
Vi tilbakela distansen Håehelleren til Dørvigå som er 26 kilometer på 2 timer og 50 minutter. Etter middag så fikk vi betale tilbake all den flotte medsjøpadlingen, og fikk så sterk vind under bruen at det gikk nesten ikke framover. I tillegg kom det flere hurtigbåter som i tillegg til rotete vindbølger laget en skikkelig bølgesuppe til oss. Jakken til medpadler blåste seg opp slik at han så ut som en padlende Michelinmann, og slik padlet han også. Vi presset oss under bruen i ca 15 sekm motvind, og la oss tett til klippeveggen slik at vi fikk dytt av retursjø, og etter en liten kilometer med dette kom vinden tilbake til ca 7 sekm vind. Det kom også etter dette endel vindråser som sto på for så å løye, men ikke så heftig som det var under bruen.

Resten av turen var en fornøyelse med flat sjø. Vi styrket oss på fyrstekake og kaffe på Tingholmen i sol før vi tok siste sjarmøretappe til klubbhuset i strålende vær. Totalt 129 utpadlede kilometer med mye morsom padling.


 

2 kommentarer:

  1. Fin reportasje med fine bilder som inspirerer landkrabbe fra Østlandet til å ta turen 2012

    SvarSlett
  2. Hyggelig at du ble inspirert. Vil anbefale at du hiver deg på neste års tur med Stavanger Kajakklubb. Da får du hyggelig selskap med efarne fjordpadlere:).

    SvarSlett