onsdag 22. august 2018

Misterhults Skjærgård

I juli fikk jeg muligheten til å være med på padletur i den Smålandske skjærgården. Den ligger plassert i mellom Vestervik og Oskarshamn. Dette er ett område som jeg har lite kunnskap om, og det å treffe nye medpadlere er jo alltid kjekt, så det var bare å hive seg i kajakken. Oskarshamn kajakklubb sto for den tekniske gjennomføringen av turen.


Vi startet turen i Klintemåla som er ett lite sted ca midt i Misterhults skjærgård. Her er det anlagt god parkering, flere brygger og ramper å sjøsette fra, en liten butikk og muligheter for å fylle drikkevann.Det viste seg at Misterhult naturreservat er ett veldig populært blant svenske padlere da det er lite bebyggelse og få båter. Kanskje motsatsen til Sørlandet i så måte. Skjærgården er pepret med småøyer som er godt egnet til å overnatte i telt på, og grunne farvann. Altså perfekt for kajakkpadling.
Området er ca 18 km langt og 8 kilometer bredt, på det breieste. Det betyr at det er mange padlemessige godbiter på ett relativt begrenset areal. Med andre ord er dette ikke plassen for hurtigpadling, men å snirkle seg mellom blant øyer med vindpinede furutrær, og blankskurte skjær. Sakte tempo er å foretrekke. På grunn av beskyttelse av øyene er det ofte små bølger med mindre man beveger seg helt ut mot havet. I naturreservat i Sverige kan en telte, men på endel øyer er det generelt fuglefredning frem til 10 juli, og på noen få øyer frem til 31 juli.

Telting skjer i hovedsak på klipper så selvstående telt og tykk madrass er å foretrekke. Til eit forankring kan en bruke nedfallgreiner og sten, eller å ha med seg en liten klattrekile dersom vinden står på.
Misterhult var virkelig en flott skjærgård som frister til en noe lengre tur, kanskje en langhelg. Selv om turen var kort, så var den veldig hyggelig. Utrolig kjekt å treffe så mange dyktige padlere og flinke turfolk. En berikelse. Takk for turen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar