onsdag 8. august 2018

Sommertur på Sørlandet

Første uken i juli var det duket for sommerturen til Stavanger Kajakklubb. Turen startet på Sjøsanden utenfor Mandal søndags formiddag i laber bris fra sør-øst, dvs motvindspadling, før det løyet og resten av turen gikk mer eller mindre uten vind av betydning, og i beste sommervær.

Første overnatting var i Ny-Hellesund der jeg fant en fin vestvendt strand med utsikt til havet.
Turen gikk i flott medvind til Bragdøya kystkultursenter for lunsj og vafler, før vi satte kursen mot stranden i sentrum hvor det var ett yrende folkeliv der de rigget til Palmesusfestivalen.

Etter litt mat og forfriskninger padlet vi over Kristandsandsfjorden til Østre Randøy og padlet igjennom Skippergada før vi campet på ved fortet.

Dagen etter padlet vi over en speilblank Kvåsefjord til Ulvøysundet, og videre til Skottevig for lunsj og bad. Deretter padlet vi til gamle Hellesund og Blindleia til camp innenfor Sauholmen på Hellersøya.


 Dagen etter la vi turen innom Brekkestø og til Lillesand for proviantering, og deretter utover på sørsiden av Homborøya til Store-Grønningen og overnatting på Hombursund fyr der det var god stemning utover kvelden.

 

Det var god plass til våre 10 telt og det var toalett og dusj for de som ønsker det. 100 kroner i teltavgift til venneforeningen.

Deretter satte vi direkte mot Rivingen og Hesneskanalen før vi gikk til de fantastiske Valøyene for lunsj. Deretter ble det en god etappe forbi Torungen fyr og over til Gjesøya for overnatting.

Dagen etter ble kanskje turen padlemessige høydepunkt da vi gikk langs Tromøya og Tromlingene til Værholmen og Kalvøya for lunsj og bad, og solsteiking på svaberget. Deretter tilbakela vi Kilsundet og padlet i gjennom en fantastisk skjærgård i Raet nasjonalpark med Gylteskjær til Lyngør, for proviantering på butikken, og middag på Seilmakerfruens Kro der vi inntok en velfortjent hamburger med tilbehør, før vi padlet ut til svabergene på Vestre Flatskjæra.
Kjempeflott plass så nær havet som du kan komme. Dessverre var det høylytt musikk fra Risøy folkehøyskole som holdt på til kl 0130 på natten, og når de sluttet med levenet, begynte det jammen å blåse, slik at en måtte ta en runde for å sanke stein til forankring av teltene som sto utsatt til. En travel natt uten den gode søvnen.

Vinden fortsatte utover dagen og vi valgte å avvente runding av Sildeodden til det løyet på ettermiddagen. Vi padlet da til Perleporten utenfor Risør og fant en liten bukt som var akkurat stor nok for en 5-6 telt.
Dagen etter gikk ferden videre gjennom små holmer og skjær med de flotteste svaberg en kan tenke til Portør for lunsj. Etter dette var hadde gruppen ulike planer og jeg padlet til turens sluttpunkt for mitt vedkommende på Ørvik ved Kragerø.Virkelig ett flott stykke Norge sett fra kajakken. En klassisk sommertur som anbefales.

2 kommentarer:

  1. Mange takk for flott reisebrev og vakre bilder. Med padlehilsen, Jan Traaseth Strand Kajakk-klubb

    SvarSlett
  2. Takk for det Jan! Deler av strekket er vel dine "hytte"farvann? Mye flott skjærgård:)

    SvarSlett