onsdag 6. desember 2017

Källskär - Utö - Jurmo - Nådendal

Siste innlegg fra 2017s sommertur blir en hylles til Finlands fantastiske natur og folk, som har padleområder i verdensklasse og som i dag har nasjonaldag, og 100 års jubileum!

Som nevnt er Åland en autonom region i Finland, og når vi satte kursen mot Utö krysset vi grensen til Egentliga Finland.

På vei over til Utö traff vi på flere store skypumper som kom og gikk midt i kursen vår.  Vi kunne se at trombene dro opp store mengder sjøvann. Finske NRK- YLE beskrev episoden slik . Jeg har ikke tidligere erfaring, eller sett slike i virkeligheten, så for sikkerhetsskyld gikk vi i land og tok lunsj.
Ikke så veldig stresset....
Etter en stund forsvant trombene og vi kunne forsette til Utö for tur i butikken og middag på resturant.min finske favoritt is


Utö main street


Vi padlet videre over det grunne havområdet til Jurmo der vi campet helt øst på øyen, helt ulik klippene vi ellers campet på var det her på øyen stor skog og en stor sandstrand.


Vi gikk på besøk til kirken og til butikken, helt vest på øyen før vi tok turen hjem for middag. På butikken hadde de hjemmelaget ferskt brød (skjærgårdslimpa), sill, finskt øl, og jordbær, eller mansikka som det heter i Finland. På Jurmo er språket, som på Åland og ellers i skjærgården, svensk.

 Fra butikken på Jurmo Slaraffenliv i teltet

Tannpuss
Etter Jurmo satte jeg kursen alene mot Nådendal, og ferje tilbake til Kappelskär i Sverige og turavsluttning. Mens Martin og Karin fortsatte sin padletur til den russiske grense.
 Flott utsikt å våkne opp til

På vei inn til Åbo traff jeg ved en overnatting en finsk padler som jeg tilfeldigvis hadde lånt ett lite sva av, på hans hyttetomt. Han ferierte med konen på hytten, kom fra Salo og skulle padle to uker på Åaland. Han hadde til og med padleerfaring fra Norge (Lofoten).

Når jeg padlet videre kom jeg midt i starten til Cutty Sark regattaen - selvfølgelig i det jeg skulle krysse farledet med hundrevis av båter på kryss og tvers.
Det gikk på ett vis før neste utfordring var å komme seg opp på kaien der ferjen skulle gå, men det gikk veldig greit til tross for krevende losseplass.
Jeg fikk en overraskende hyggelig mottakelse av lastesjefen på ferjen, og jeg tror han husket meg fra sist gang jeg kom med kajakken.

Ferjen kom frem i 6 tiden om morgenen til Söderarm og Kappellskär der vi en liten uke tidligere hadde campert før paddlingen over til Åland.

Jeg padlet en liten time fra Kappelskär til Refsnäs, der jeg avsluttet feriepadlingen og satte kursen mot Norge.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar