søndag 28. november 2010

Flott og kald padletur

Fem-seks kalde grader og kald vind fra sørøst, men knallblå himmel og sol, der den kom til nå når solen ligger som lavest på horisonten. Vinden tok surt og kaldt ved klubbhuset - til og med i havnebassenget gikk bølgene i hvitt. Kanskje det tross alt hadde vært mer fornuftig å tilbrakt tidlig søndagsformiddag i en varm seng.

For forandringens skyld ble det i dag premiære med VKV Elite og GP. Har frem til nå brukte GPen sammen med Valley Club, så det skulle bli spennende å se hvordan åren passet med VKVen. Jeg tok med wingåren i tilfelle det ble for slitsomt med treåre.

På grunn av kulden og vinden brukte jeg i dag hel Janus ullundertøy, ullsokker, samt en tynn fleece genser. Jeg monterte også liggeunderlaget til kajakkbunnen, selv om det fortsatt er varmt i vannet.Når jeg i tillegg fikk på meg tørrdrakt, neoprenpoogies og neoprenhette ble det riktig varmt, og når en begynte å jobbe med høy frekvens i motvind ble jeg faktisk litt for varm.

Den første økten frem til Litle teistholmen gikk i bølger og heftig motvind - muligens en 8-10 sekm. Ingenting er som god motvindspadling og litt bølger. Vi brukte ca 80 minutter på disse første 10 km opp til Litle Teistholmen.
Sandnes og Stavanger kommuner kjøpte med noe statlig medvirkning Litle Teistholmen i 2008. Øyå ligger ytterst i Høgsfjorden i Sandnes kommune, men helt opp til grensen med Stavanger, og forvaltes av Ryfylke friluftsråd. Den passer glimrende for snorkling, padling og annet friluftsliv.
Om sommeren er øyå relativt uattraktiv for padlere iom at det er mye motorbåter, hylende unger, hunder, tett grillrøyk, skrik og skrål på fine sommerdager, men resten av året ligger den øde og forlatt, for avnytelse for padlere. En virkelig perle, og jeg håper at øyå ikke herpes av uvettig bruk som følge av enkle atkomst med motorbåt. Jeg hadde årets første overnattingsturen her første helg i januar i 13-14 minus, og den brukes mye av klubbens medlemmer året igjennom. I og med den enkle atkomsten er det en særlig familievennlig plass.

Etter en pause med sirupssnipper og kaffe padlet vi videre over til Uskasundet og Sluppen slik at vi fikk Usken på høyre hånd. Tide sin rutebåt var i godt humør og passerte med hyggelig avstand og de vinket til og med - de må ha fått solstikk eller snarere kuldesjokk.

Usken eller Uskjo er en øy som også ligger i Sandnes kommune med båtforbindelse fra Stavanger og Hommersåk. Den er et populært friluftsområde, og har en god del hyttebebyggelse, men få fastboende. For oss padlere er hurtigbåtventeværelse på Usken en fin plass å søke ly når været blir litt crazy. I dag skinte solen og vinden hadde løyet betydelig og i fin fart nedover sundet rundet vi ut på Riskafjorden.


Etter en fotosession ved noen istapper fortsatte vi i rettning av Store og Lille Marøy der villsauene beitet i skråningen. I sju år har ivrige dugnadsfolk ryddet, svidd og restaurert det gamle kulturlandskapet på Store Marøy. Erfaringene fra arbeidet er samlet og utgitt i heftet "Den lange veien fra gjengrodd til åpent kulturlandskap" som finnes her. Det holder også noen seler til og de kikket nyskjerrig på oss. Les den spennende historien til Marøy her.

Erfaringen med VKV og GP var flere. I og med at GP ikke har så stor våt åreflate må må frekvensen opp for å holde anstendig fremdrift - det føltes nesten ut som om åren sluret litt, og farten virket påtakelig lavere enn med wingåre. I snitt lå farten på litt over 8 kmt, noe som er absolutt akseptabelt, men mangler nok noe på å nå wingårens effektivitet.

Jeg fant heller ikke så mye støtte fra fremdriftstaket som jeg er vant med fra Wingåren når vi kom ut i endel rotesjø, samt at lavt støttetaket sitter mye bedre med Wingåren. Det siste er nok en vanesak.

Oppsumert er jeg allikevel fornøyd med årens effekt, og mye kan tyde på at jeg har funnet den fremtidige reserveåren. Den passer også perfekt på fronten på Eliten da åren er 223 cm.

Fant også ut at jeg er meget fornøyd med den store lommen på tørrdrakten som er plassert på låret. Den er perfekt for oppbevaring av neoprenhansker og hette. Når en skal skylle og bære kajakken i dette været er varme neoprenhansker kjekt å ha.

Nok en flott padletur på ca 23 km i nærområdet.

5 kommentarer:

 1. Flott turrapport. Misunnelig på den lommen din!

  SvarSlett
 2. Hallo! Skal følge litt med hva dere holder på med framover!Fine bilder.

  SvarSlett
 3. Fin turbeskrivelse og fine bilder. Likte det bildet med kajakken og istappene. :)

  SvarSlett
 4. Dette veit du sikkert, men: Du kan regulere kor godt grønlandsåra tek i vatnet ved å endre vinkelen i høve til vassoverflata. Nesten som eit gir. Min erfaring er at med ca 60- 70 grader, får du eit veldig godt tak og ein bra fart. Og spesielt viss du har ein litt smal kajakk i tillegg.

  SvarSlett
 5. Härligt att se att du fortfarande paddlar, här har isen lagt sig!

  SvarSlett