mandag 14. juni 2010

Smak av kuling

Forrige helg sin sommerlige karakter var definitivt borte.

Værmeldingen for Lørdag: Rogaland: Nordvest bris, frisk bris 10 m/s på kysten, laurdag morgon aukande til stiv og til dels sterk kuling 20. Skya, regnbyer.

Denne værmeldingen gjorde at den årlige Kvitsøyturen ble kansellert, og vi var noen som fikk forhåpninger om litt gøy på lørdagen. De som syklet Nordsjørittet fikk en hard tur fra Egersund til Stavanger.

Lørdagsformiddag blåste hagemøblene på terrassen overende og det vajet friskt i trærne - hmm, lovende. På fjorden var det friskt, men nok ikke mer enn 13-14 sekm - skuffende, men nok til at motvindspadlingen kjentes litt tregere enn vanlig.

Vi padlet på nordsiden for Hundvåg slik at nordvesten skulle ta skikkelig, og det ble endel kjekk medsjøpadling. I tillegg til mye medsjøpadling fikk vi tatt noen kammeratredninger i bølgene som kom opp mellom 1 -1 1/2 meter, og jeg testet VKVs flottørere som noen padlere er skeptisk til. Særlig går kritikken på at de angivelig fungerer kun under rolige vindforhold, men at de ikke er overbevisende i sterk vind og store bølger. For å si det sånn - de fungerte ypperlig på lørdag i relativt mye vind, det var meget lett å entre kajakken fra vannet og jeg beholdt flotørene på til jeg kom til land - særlig det siste synes jeg er viktig med flottørene. Det er et kjent problem at vann i kajakken skaper problemer med stabiliteten, og har en først veltet kajakken så er kanskje stabiliteten dårlig i utgangspunktet.

Jeg anser flottørene som ett enkelt middel til å skape en ekstra barriere mot ulykker i kajakk. Selvsagt må det øves, øves osv, og flotørene garanterer ingenting. Men brukt med forstand er dette et meget effektivt hjelpemiddel i en litt presset situasjon. VKV Seagull Elite er skikkelig morro å padle under røffe forhold - sjøsterk, leken og rask, fanger bølgene og rir disse meget bra.


Det pålitelige roret gjør det lettere å holde kursen til å fange neste bølge. Lett å få opp mot vind og bølger - helt supert. Men savnet wingåren for å få den siste akselerasjonen i bølgene.

4 kommentarer:

 1. Tøffe bilete, Smaavoll!
  Såg ut som det var fine forhold for leik.

  SvarSlett
 2. Ja, det der så artig ut! Kule bilder, stilig med film og. :)

  SvarSlett
 3. Så kjempeartig ut :-)
  Vi hadde bortimot samme forhold på Storesand i helga, og vi skulle lære å surfe litt.
  Jeg fanget ikke en eneste surf he he...

  Flott filmsnutt :-)

  SvarSlett
 4. Håper bildene gir inspirasjon.

  Det å bli medsjøpadler er en ferdighet som må bygges opp over noen år og en må se muligheten i hver bølge;).

  Eliten er en fantastisk kajakk til dette bruk da den fanger den minste bølge, men alle kajakker kan brukes. Det som er avgjørende for en god "surf" er timingen. Når det gjelder små og mellomstore bølger kan en vente til den bølgen en vil få fart på er passert, og akselerer kajakken over den, slik at kajakken skyter fart;).

  Under langtur/turpadling og turrace er det å benytte medsjø på en optimal måte, en meget nyttig ferdighet.

  SvarSlett