søndag 26. juni 2016

Hvordan lære å rulle


Stavanger Kajakklubb hyret inn Mark Tozer etter en svært vellyket kursserie i fjor sammen med Helen Wilson. De har ett kajakkfirma sammen med hjemmeside her.
Av forskjellige grunner kunne ikke Helen Wilson i år, men Mark var tilgjengelig. Mark er 5* leder (coach) i BSU systemet og har mye variert padlebakgrunn, se ytterligere CV her.
Mark holdt ett svært interessant foredrag om mental trening som en del av det å utvikle seg som padler, og som kajakkleder, enten en holder kurs eller leder tur/ekspedisjon. Kurset ble holdt for klubbens instruktører og ble avbrudt av ulike praktiske øvelser i samhandling og lederskap. Motiverende perspektiver og morsomme praktiske øvelser.

I tillegg holdt klubben kurs for godt over 60 deltakere ila av helgen. Det er ikke værst til å være en vanlig helg i juni.

Jeg var assisterte Mark på rullekursene med litt over 20 deltakere. Kursene er veldig pedagogisk tilrettelagt og mer enn halvparten rullet for første gang under selve kurset selv om det ikke var ett mål i seg selv, men mer å gi deltakerne ulike teknikkøvelser med seg fra kurset til å øve på egenhånd. Jeg deltok på kurset i fjor og synes pedagogikken og kursinnholdet var forbedret på mange punkter og er nå slik jeg vurderer gått fra meget bra til svært bra.


Sentralt i opplæringen er bruk av årepose eller flotør. Det gjør at padleren er så godt som selvhjulpen. I boken til Derek Hutchinson "Guide to Eskimorolling" tredje utgave, side 112 og 113 anbefaler DH flotører som hjelpemiddel. Boken er opprinnelig fra midten av 80-tallet og åreposer var da ikke utbredt slik de er nå. En skal selvsagt passe skulder under slike øvelser så en liten advarsel er på plass. En kan starte på grundt vann med tilvenningsøvelser dersom en ikke har en kammerat som står ved siden av og kan assistere.

I tillegg kan en etter smak og behag bruke andre hjelpemiddler som neseklype. Her vil jeg anbefale å kjøpe en i metall. Min er over 20 år gammel og virker som ett skudd fortsatt og den er med på alle padlerturene mine (ligger i vesten). Anbefale derfor denne. Øreplugger er bra for å unngå svimmelhet og skader i øregang ved rulletrening i kaldt vann - som vi har stort sett hele året. Disse har jeg god erfaring med. I stede for neseklype kan en bruke dykkermaske.

Mark fikk også input til nye elementer som kan benyttes og han tok villig i mot det og reflekterte over disse nye elementene noe som tyder på at han tenker kontinuerlig forbering av opplegget. Det er jo alltid bra att instuktøren ikke er full på seg selv, og åpen på nye ideer.
Under kurset kom det frem at det brukes mye rar og dårlig pedagogikk som benyttes rundt omkring når ulike aktører holder rullekurs. Det er faktisk så galt at en av deltakerne hadde gruet seg hele natten for kurset pga dårlige erfaring fra andre kurs. Erfaringen tilsier at er god gevinst i å få godt skolerte instruktører til å avholde kursene.
Og nå begyner det for alvor å bli varmt i vannet så det er bare å børste støvet av åreposen og sette i gang, og husk at det er god temperatur i vannet langt ut i oktober!

Vil avsluttningsvis oppfordre klubbene til å ta kontakt med Mark allerede i 2016, med sikte på å få han over til Norge sommersesongen 2017. Han har mye å bidra med, og kan holde en lang rekke kurs som burde være meget aktuelle både for instuktører, ledere og medlemmer i klubbene langs kysten som er opptatt av havpadling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar