tirsdag 2. mai 2017

Øyhopping i Ryfylke


Ryfylke rundt er en tur med en viss tradisjon i Stavanger Kajakklubb.

Årets utgave gikk fra Lundsvågen i flott vårvær, men med en laber bris fra øst/sør-øst opp til Rossøy, sør for Fogn på Lørdagen.

Jeg hadde tatt på meg rollen som turleder, noe som var en enkel oppgave, da det var en rekke erfarne padler fra klubben som deltok, samt en annen flink turleder.  Men ansvaret for en gruppe padlere tynger jo alltid litt ekstra for de som påtar seg oppgaven. Men uten turledere - ingen tur, så noen må gjøre det. 

Jeg var forhindret fra å padle første legget og kom over fra Finnøy først etter mørkets frambrudd. Padling etter lyspunkter på land og stjerner, samt en helt ny måne er en flott opplevelse. Da jeg er relativt godt kjent var den enkelt å finne den "faste" plassen på berget helt vest på Rossøy selv om det var mørkt som i en sekk. Resten av turfølge koste seg rundt bålet, og for anledningen var det noen ungdommer med "partytelt" og fin musikk på grassletten. Jeg fikk slått opp teltet i stummende mørke, og det ble etterhvert nattefrost. 
A room with the nicest view                            
Jeg våknet av sol på teltet, kurrende ærfugler og hissig Tjeld i syv tiden. Jeg skulle ikke være klar i kajakkene før kl 10, så det ble god tid til frokost, og å nyte kaffe i solen. Sjøvannet holder fortsatt under 10 grader så morgenbadet utgikk lett. 


Aliens? nei, bare noen medpadlere fra Stavanger kajakklubb på privattur
Fjorden lå helt stille langs land, men det gikk noen vindråser ute på fjorden. Vindråsene forsvant og det ble lett padling og navigering frem til lunsjplassen på Randøy.
Vi fortsatte mot klokken rundt Randøy kun avbrutt av en vannpause på Ølesund. Når vi rundet østsiden og skulle padle østover mellom Rossøy og Ombo frisknet det til og nå kom vinden fra vest mot øst dvs motvind. 
Vi holdt oss nære land for å få så mye le som mulig, før vi koblet slepetau på og laget slepelag for problemfri padling frem til campplass på Eidsholmen på Ombo.
Fortsatt godt med snø på fjellene
Her er det en flott vestvendt gresslette med plass til endel telt. Plassen er desverre skjemmet av mye plasskrot, blandet med annet skrot, som har samlet seg opp i viken. 


Utsikt mot Nord-Hilde 
I om med at det ble noen og 30 km, avsluttet med motvindspadling og tauing var det herlig å krype i dunposen. Det er en fantastisk opplevelse og telte i skog der småfuglene sang til vekking i 7 tiden. Da vi hadde en god økt før vi var tilbake besluttet vi å starte padlingen kl 9. Vindrettning og styrke var også en usikkerhetsfaktor som motiverte til tidlig start. 
Morgenstemning

Vi fikk god medvind fra øst/Nø og vi padlet forbi Helgøy over til Finnøy. Når vi nærmet oss fyrlykten på Braken reiste sjøen seg og bølgene ble en 60-70 cm.  Sterk strøm inn fjorden kombinert med vindbølger ut fjorden samt ett relativt grunt parti over til Fureholmen som og det ble veldig fin surfemulighet, og vi fikk flere gode "runs" i strømmen og bølgene. En turdeltaker veltet like god midt i dette og vi fikk padle fort tilbake for å delta i tauingen inn i smult farvann for tømming av kajakk. Vedkommende hadde en god AWS Ursuit tørrdrakt, og var like blid etter veltet og kameratredningen, samt tauingen. 
Hvem har sagt at kameratredning ikke er kjekt?
Vi samlet gruppen og fortsatte vider mot Vigneset helt vest på Finnøy. Opprinnelig var planen lunsj på Vignesholmene, men det utgikk da østavinden gikk frisk. Vi tok en 1/2 timer rast etter 13 km før vi fortsatte over mot Rennesøy i frisk sidevind.



Med Vignesholmane i bakgrunnen
Sidevind er som kjent betydelig bedre enn motvind. Vi etablerte to taulag og tok oss problemfritt frem til middag i solen på sørsiden av Rennesøy. 



Etter middag padlet vi raskt over til Åmøy for til slutt den siste fjordkryssningen over til Klovningen og byøyene. Gruppen padlet til Lundsvågen, og jeg padlet videre hjem til Jåttåvågen. 
Nok en fantastisk tur med hyggelige medpadlere når naturen er på det mest potente. Bedre enn dette blir det ikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar