søndag 23. oktober 2016

Høsttur til Rott


Dagene er nå så korte at det er vanskelig å få tatt en padletur i hverdagen, så da er det å ta helgedagene i bruk. Finværet ligger fortsatt over Vestlandet, og siste uken har fristet med godværet. Det var tydelig når det var 19 padlere som padlet i vei turen utaskjærs til Rott denne Lørdagen.
Fredagskveld var det rigging av utstyr og få kajakker på biltaket. Jeg har motivert de store guttene i huste til å bli med. Da er det 3 kajakker og tre sett med padleutstyr som skal pakkes. Det er endel som skal med for å få til en padletur, og det er altid kjedelig å finne ut at en har glemt padlevesten..... Men en får ta det som endel av turen. Vi er ute i god tid. Kun turleder er på startpunktet for turen. Vi starter samme sted som vi har gjort i mange år- Tananger Indre havn, der det er en OK flytebrygge og slipp for å kunne sjøsette såpass mange kajakker noenlunde samtidig.

Etter litt vurderinger om lengde på tur, vurdering av padlegruppen og en kort gjennomgang av værmelding, er det utfylling av deltakerliste før sjøsetting.
Gruppen holder ett bra tempo ut til Flatholmen der det blir en kort teknisk stopp i kajakkene, og flere tar lettelse i padleantrekket. Utfor kajakklageret i Stavanger var det en kald trekk som utefor Tananger er helt fraværende. Nå var solen kommer frem, og tempoet i gruppen er bra, blir det fort varmt. Jeg hadde en headover som lett tas av gjennom halsmansjetten til tørrdrakten, og med ett lag syntetisk undertøy er det passelig.

Rott, som er den største øya i Sola, består av to store øyer bundet sammen av en liten landtunge, den ene bebodd av folk den andre hovedsakelig av måker. Den sistnevnte delen er for det meste fredet i sommerhalvåret, på grunn av fuglelivet. Poståpneriet ble opprettet på Rott, 1 oktober 1913 og det varte frem til 1. Januar 1973, da det ble lagt ned. Det gikk ut ca. 600 brev i året fra Rott. Omtrent 150 av dem var til sjøfolk i utlandet. Da de fleste stedene i Sola rundt 1925 hadde fått seg strøm, var Rott unntaket. Her ute fikk man først strøm i da kabelen ble lagt ut over Flatholmen i 1950.
Farvannet rundt Rott er urent og det er mange grunner. Det gjør at havet kan reise seg og gi bølger som dumper over kajakkene. Jeg og eldstemann erfarte dette for en del år tilbake da vi padlet dobbel Anita fra Håstein til Rott med frisk bris fra Vest. De utallige skipsforlisene kan også berette om dette. Det er mange fasinerende berettninger om forlis og heltemot fra losene på Rott her. Flere av disse forlisene snakker folk i området om enda.

Vi padler med klokken rundt Rott. På sørsiden er det lite bevegelse i sjøen, men når vi kommer på vestsiden er det mer action. Vi padler langs land og smaker litt på saltvannet. Dønningen slår godt mot bergene. Vi padler inn i havnen på Rott og inntar mat i "Smilehålet" som er en lun og solrik plass med benker for å innta middag.

Eldste mann klarer å dra av glidelåsen på tørrdrakten, slik at det blir litt etterarbeid her.
Etter middag fortsetter vi turen rundt øyen med klokken og har en svak motvind tilbake til Tananger. Alle virker godt fornøyd med turen som ble neste 16 kilometer i flott høstvær, til og med ungdommen i huset var sånn passe fornøyd.

Flere turbeskrivelser av noen av de tidliger turer til Rott og Håstein:
2011 (tur 1 Kjør og Rott) og 2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar